Téma: Zdravé stravovanie

Zdravé stravovanie freeimages.com / iprole

Ako šikovne nakrájať melón

Ďalší kandidát na otázku „Prečo som na to neprišiel/neprišla skôr?“. Pozrite si geniálne jednoduchý trik na ľahké naporcovanie melóna.

27.06.2017 | Gazduj.sk

Nepriestreľne čisté biopotraviny môžu skončiť. V pozadí cítiť koncerny

Nápis BIO s uistením, že potravina pochádza z ekologického poľnohospodárstva, nám dnes v predajniach po celej EÚ dáva istotu, že produkt bol vyrobený bez akýchkoľvek pesticídov, minerálnych hnojív či neprirodzených rastových stimulátorov, ako aj to, že všetko u jeho výrobcov bolo aj prísne skontrolované.

19.06.2017 | Gazduj.sk

Hygienici našli vo väčšine škôlok obedy s nezdravým množstvom soli 6

Testovanie obedov podávaných v materských školách vo všetkých slovenských krajoch poukázalo na vážne nedostatky. V strave detí nameralo laboratórium množstvá soli, ktoré aj niekoľkonásobne prekračujú odporúčanú dávku.

15.06.2017 | Lenka Sameková

Sušené slivky z Coop Jednoty preliezli povolené množstvo konzervantu

Konzervačné látky v sušenom ovocí nie sú zakázané. Ich účelom je chrániť produkty pred napadnutím plesňami a tým predĺžiť ich trvanlivosť. Výrobcovia sa však pri používaní konzervantov musia zmestiť do maximálnych predpísaných dávok.

09.06.2017 | Lenka Sameková

Za klamlivú etiketu na detskom nápoji schytá Lidl pokutu

Množstvo vitamínu C, ktoré sľubuje detský nápoj pod privátnou značkou Lidla, nezodpovedá skutočnosti. Vyplýva to z výsledkov laboratórnych testov, ktoré si dala vypracovať česká inšpekcia.

19.05.2017 | Lenka Sameková

Soľ skrytá v sladkostiach: Slaným arašidom sa vyrovnali vanilkové oblátky

Dospelý človek by mal za deň skonzumovať maximálne jednu čajovú lyžičku soli. Pre deti platí ešte prísnejší limit. Zmestiť sa do odporúčanej dávky však nie je jednoduché. Nestačí totiž brzdiť len v solení jedál, ale aj v konzumácii potravín, v ktorých by sme soľ ani zďaleka nečakali.

17.05.2017 | Lenka Sameková

Jedlo v lietadle? Na servírovanie čaká aj päť dní

Známy britský šéfkuchár Gordon Ramsay upozornil, že by jedlo na palube lietadla nikdy nejedol. Vie prečo, jedlo určené na podávanie počas letov sám roky pripravoval. Pokrmy sa varia vo veľkom a často tak, aby vydržali v chladničke takmer celý týždeň.

04.05.2017 | Gazduj.sk

Zelený jačmeň prebalený na Slovensku sľuboval fiktívne množstvo vitamínu 2

Česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI) zamerala svoje kontroly na vitamínové nápoje. Do laboratória poslala aj zelený jačmeň v prášku od slovenskej firmy. Obsah, ktorý našla v jeho balení, však nezodpovedal tomu, čo sľuboval na etikete.

03.05.2017 | Lenka Sameková

Billa sťahuje z obchodov bio ryžu kontaminovanú jedovatým arzénom

Závažné výsledky testu ryže, v ktorých prepadol bio produkt pod privátnou značkou Billy, majú na Slovensku aj v Česku dohru. Reťazec sa rozhodol stiahnuť z predaja ryžu, v ktorej nameralo laboratórium škodlivé látky.

26.04.2017 | Lenka Sameková

Cukor striehne aj v takých potravinách, v ktorých by ste ho nečakali 1

Je veľa potravín, ktoré ukrývajú nemalé množstvá cukru a pritom by vám nenapadlo hľadať ho v zložení. Pozrime sa, kde všade ho možno nájsť.

23.04.2017 | Zuzana Mi

Viac ako polovica testovaných gréckych jogurtov nesplnila grécke normy

Ak by pre jogurty z našich obchodov, ktoré sa tvária ako grécke, platili rovnaké predpisy ako pre výrobcov v Grécku, viaceré z nich by museli zmiznúť z predaja. Takto znie verdikt testu, v ktorom nesplnila grécke limity viac ako polovica jogurtov. Našli sa však aj výnimky.

19.04.2017 | Lenka Sameková

Nepoctivú šunku odhalíte podľa etikety. Poradíme, ako na to 1

Ako sa vyznať v etiketách šuniek a čo prezrádzajú o ich kvalite? Prečítajte si článok, ktorý mal na Gazduj mimoriadny úspech.

14.04.2017 | Miroslav Spišiak