Nové veci na Gazduj denne do mailu
Nastav si automatické upozornenia na zaujímavé články.
Zasielanie newslettra môžeš kedykoľvek vypnúť.

Test zmeral kvalitu lacných párkov, zabodovala značka Kauflandu

02.03.2017 17

Výrobcovia párkov sa k obsahu strojovo oddeleného mäsa musia povinne priznávať na etikete. Mechanicky spracovanú hmotu, ktorá môže pripomínať ružovú pastu, európske predpisy zakazujú započítavať do celkového obsahu mäsa. Niektorým výrobcom je to však ukradnuté.

Zdroj: Lenka Sameková

Lenka Sameková

Lenka Sameková

rola: Profi Gazda | počet sledovaní: 4 | registrácia 14.09.2012

K takémuto zisteniu dospel spotrebiteľský magazín dTest, ktorý poslal do laboratória 15 párkov od veľkovýrobcov aj privátnych značiek obchodných reťazcov. Test podstúpili produkty s prívlastkami „viedenské“, „spišské“ či „jemné“, na ktoré kladie legislatíva špeciálne požiadavky týkajúce sa napríklad minimálneho podielu mäsa. V závislosti od konkrétneho druhu musí mäso pokrývať 50 až 60 percent ich celkovej hmotnosti.

O zaradení produktov do testu rozhodla aj cena. Kilogram párkov nesmel byť drahší ako 180 českých korún (6,70 eura).

Utajený separát

Ani jeden z testovaných produktov sa na etikete nehlásil k separátu, teda strojovo oddelenému mäsu. Spotrebiteľský magazín dal aj napriek tomu v laboratóriu overiť, či ho výrobcovia v zložení neutajujú.

Na výrobu separátu sa zvyknú používať napríklad kuracie chrbty či hrudné koše. Na získanie svaloviny ich treba pretlačiť cez sito, ktoré zachytáva kosti a prepúšťa mäkké tkanivo. Pokiaľ ho výrobca pridá do zloženia, v laboratóriu sa to dá odhaliť podľa zvyškov kostí a vyššieho obsahu vápnika.

„V našom teste sa táto usvedčujúca kombinácia objavila v dvoch prípadoch. Nepriznaný separát obsahovali Frankfurtské párky od Kosteleckých uzenin a Bravčové párky značky Schneider z Mäsokombinátu Plzeň,“ zhrnula výsledky šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

Sú množstvá mäsa na etiketách pravdivé?

Oveľa lepšie dopadlo hodnotenie obsahu mäsa v párkoch. „Potešilo nás, že sa v podstate žiadny z výrobcov s predpísaným minimom neuspokojil a niektorí ponúkajú párky aj výrazne mäsitejšie,“ skonštatovala H. Hoffmannová. Ukážkovým príkladom sú Jemné párky značky Řezníkův talíř, ktoré namiesto stanoveného 50-percentného podielu mäsa uvádzajú na etikete 90 percent.

Cena nie je smerodajným kritériom pre výber najmäsitejších párkov. Rozdiel medzi produktom s najväčším a najmenším množstvom mäsa predstavoval necelé dve české koruny za kilogram. Pozitívnou správou je, že ani jeden z výrobcov podiel mäsa deklarovaný na etikete nepodliezol. Práve naopak, v párkoch bol v skutočnosti obsiahnutý vo väčších množstvách.

Spotrebiteľský magazín skúmal v zložení aj prídavné látky, ktoré dodávajú párkom lepšiu chuť či „mäsitú" farbu. Zvýrazňovače chuti a farbivá chýbali len v 6 z 15 testovaných párkov. Produkty K-Classic Viedenské párky, Dulano Lahôdkové párky, Schneider Selection Spišské párky, Globus Viedenské párky, Billa Spišské párky a Frankfurtské párky od Kosteleckých uzenin sú dôkazom toho, že párky možno vyrábať aj bez týchto pomocných látok.

Chuťový test so sklamaniami

Body sa rozdávali aj za vzhľad, chuť, vôňu a konzistenciu párkov tak v studenom, ako aj vo varenom stave. Známku veľmi dobrý neudelil dTest ani jednému z testovaných produktov. O lepšie hodnotenie sa pripravili vďaka cudzím príchutiam, nevyváženej slanosti či korenistosti.

Bravčové párky značky Schneider si z ochutnávky odniesli najhoršiu známku. Testujúcich sklamali netypickou chuťou a blatovou konzistenciou.

itesco.cz

Zdroj: itesco.cz

„Najvyššie skóre získali K-Classic Viedenské párky z Kauflandu, u ktorých ako jediných hodnotitelia vyzdvihli ich dobrú chuť,“ uviedla H. Hoffmannová. Tento produkt sa stal zároveň celkovým víťazom testu. Okrem dobrej chuti ponúkli aj najlepší pomer medzi cenou a kvalitou. 500-gramové balenie zoženiete aktuálne v Kauflande za 2,79 eura.

Lenka Sameková

Zdroj: Lenka Sameková

Lenka Sameková

Zdroj: Lenka Sameková

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • Diskusia (17 reakcií)

Zaujímajú ťa takéto články? Pridaj sa ku Gazduj na Facebooku!