Nové veci na Gazduj denne do mailu
Nastav si automatické upozornenia na zaujímavé články.
Zasielanie newslettra môžeš kedykoľvek vypnúť.

Slovensko zvolalo summit V4, cieľom je zakázať dvojakú kvalitu potravín

23.02.2017 2

Slovensko pre problematiku dvojakej kvality potravín v rámci EÚ iniciovalo summit premiérov Vyšehradskej štvorky (V4). Cieľom zasadnutia je vyzvať Európsku komisiu, aby v čo najkratšom čase prijala legislatívu, ktorá by zabránila, aby tie isté výrobky zakúpené v iných krajinách mali rozdielne zloženie.

Zdroj: SITA/Robert Tappert

Gazduj.sk

Gazduj.sk

rola: Admin Gazda | počet sledovaní: 5 | registrácia 25.06.2014

Predseda vlády Robert Fico na štvrtkovom brífingu informoval, že na plánovaný mimoriadny summit V4 v Poľsku, ktorý by sa mal konať budúci týždeň, chcú krajiny V4 pozvať aj predstaviteľa Európskej komisie.

„Je neakceptovateľné, aby nadnárodné spoločnosti dovážali na územie postkomunistických krajín výrobky, ktorú sú menej kvalitné než tie, ktoré v tom istom obale a pod rovnakým názvom dodávajú na pulty obchodov v západnej Európe,“ povedal R. Fico.

„Budeme žiadať od Európskej komisie, aby v čo najkratšej dobe prijala príslušnú legislatívu, ktorá nebude umožňovať praktiky takéhoto typu, ktoré ponižujú občanov Slovenska, Maďarska, Poľska a Českej republiky,“ uviedol R. Fico. Jednou z možností je podľa neho iné označovanie výrobkov.

Predseda vlády rovnako pohrozil Bruselu, že Slovensko je pripravené pristúpiť k odvetným opatreniam. „Pokiaľ ide o Slovensko, nemôžem vylúčiť, žeby slovenská vláda iniciovala takzvané občianske referendum, občiansku iniciatívu podľa európskych predpisov. Ide o iniciatívu, keď okolo jedného milióna ľudí podpíše petíciu a potom komisia je povinná pristúpiť k legislatívnym prácam,“ skonštatoval R. Fico. Dodal, že je potrebné nekompromisne chrániť slovenských spotrebiteľov, aby nevznikali občania prvej a druhej kategórie.

Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS) v rámci výskumu odobrala vzorky 22 potravín, ktoré sa predávali v maloobchodoch v Bratislave a v rakúskych obciach Kittsee a Hainburg. Z analýzy zistila, že takmer u polovice testovaných výrobkov rovnaké potraviny nadnárodných výrobcov boli v Rakúsku kvalitnejšie ako tie, čo sa predávajú na Slovensku. Najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky.

Podľa ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej je dôležité, aby slovenskí občania mali v rámci európskeho jednotného trhu prístup k rovnakým potravinám. Na zasadnutí Rady ministrov poľnohospodárstva, ktoré sa bude konať 6. marca v rámci maltského predsedníctva Rady Európy, chce problematiku dvojakej kvality potravín prediskutovať na európskej úrovni.

„Spolu s Maďarskom to predložíme ako iniciatívny bod, kde budeme informovať o našich laboratórnych výsledkoch a uvidíme, ako sa k tomu komisia postaví,“ uviedla G. Matečná. Zároveň dodala, že v testoch kvality potravín budú v spolupráci so ŠVPS naďalej pokračovať. 

Zdroj: SITA, ČTK

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • Diskusia (2 reakcie)

Zaujímajú ťa takéto články? Pridaj sa ku Gazduj na Facebooku!