Potraviny, o ktorých si myslíme, že sú zdravé, môžu škodiť

09.04.2017 0

Nadmerne veľa cukru nerobí ľudskému organizmu dobre. Platí to tiež o veľkom množstve soli. Rovnako tak škodí prekračovanie odporúčaného množstva alkoholických nápojov. Existujú však nepochybne aj zdravšie potraviny, ktoré pri nadmernej konzumácii môžu nášmu telu spôsobiť zdravotné problémy.

Zdroj: Pixabay/kkolosov/CC

Gazduj.sk

Gazduj.sk

rola: Admin Gazda | počet sledovaní: 5 | registrácia 25.06.2014

Sú to potraviny, od ktorých by sme to nečakali, napríklad niektoré druhy zeleniny a ryby. „Špenát, ale aj repa či rebarbora obsahujú šťaveľany, ktoré v spojení s vápnikom môžu viesť k vytváraniu obličkových kameňov,“ upozorňuje dietologička z nemocnice Humanitas v Miláne doktorka Manuela Pastoreová.

„V západnom svete je prevažná väčšina obličkových kameňov najrôznejších rozmerov tvorená práve šťaveľanom vápenatým,“ citoval ju taliansky denník Corriere della Sera.

Okrem týchto potravín obsahujú šťaveľany aj ďalšie produkty: kivi a červené ovocie.

Pixabay/Waratharn/CC

Zdroj: Pixabay/Waratharn/CC

Preto je v prípade tendencie k ochoreniu kameňmi lepšie nepreháňať to s týmito druhmi zeleniny a ovocia a dávať prednosť iným. Dajte však pozor, aby ste nepoužívali toto varovanie ako výhovorku: pestrá a vyvážená strava nie je zdravá, ak nezahŕňa konzumáciu sezónnej zeleniny ako je napríklad špenát.

Ryby a morské plody zase môžu obsahovať methylortuť, organickú zlúčeninu prirodzene prítomnú v ovzduší.

Pixabay/greekfood-tamystika/CC

Zdroj: Pixabay/greekfood-tamystika/CC

Druhy, ktoré ju obsahujú vo väčšom množstve, sú veľkí predátori: mečúň, žralok, šťuka, ale aj tuniak. Talianske ministerstvo zdravotníctva upozorňuje deti a tehotné ženy, aby nejedli viac ako 100 gramov týchto rýb týždenne.

Okrem pitnej vody sú kontaminácii arzénom vystavené obilniny a najmä ryža.

Pixabay/lightluna94/CC

Zdroj: Pixabay/lightluna94/CC

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) pripomína, že trvalý prísun anorganického arzénu je spájaný s rôznymi zdravotnými problémami, ako sú kardiovaskulárne ochorenia a niektoré druhy rakoviny.

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) sa touto otázkou rovnako zaoberala, obzvlášť pokiaľ ide o ázijské krajiny, a Európska komisia stanovila maximálne množstvo arzénu v produktoch z ryže.

Nedávna štúdia zverejnená na stránkach časopisu Jama Pediatrics ukázala, že v moči detí, ktoré konzumujú produkty na báze ryže, je väčšia koncentrácia arzénu než u tých, ktoré takéto produkty nejedia.

Ani so sušeným ovocím to nie je vhodné preháňať. Dôvodom je najmä ohľad na štíhlu líniu: mandle a vlašské či iné orechy sú vysoko kalorické. Napríklad mandle majú v 100 gramoch 603 kalórií.

Pixabay/vuralyavas/CC

Zdroj: Pixabay/vuralyavas/CC

Kto je trpí nadúvaním, mal by si dávať pozor, čo si dáva na tanier, aj keď je zdravo. Sú to predovšetkým strukoviny a všetko, čo obsahuje vlákninu. Aj taká superpotravina ako je avokádo, ak ho zjeme príliš veľa, môže v niektorých prípadoch vyvolať črevnú plynatosť alebo hnačku.

Pixabay/skeeze/CC

Zdroj: Pixabay/skeeze/CC

Škodiť môže aj príliš veľa vody.

Pixabay/klimkin/CC

Zdroj: Pixabay/klimkin/CC

Potreba vody nevyhnutná k udržaniu správnej hydratácie organizmu sa líši podľa pohlavia: dva litre pre ženy a dva a pol litra pre mužov. Presnejšie sa správny prídel vody môže vypočítať z kilogramov váhy vynásobených 30 (mililitrami). Prídel tekutiny môže byť zabezpečný vodou, ale aj čajom a nesladenými nápojmi.

Pitie nadmerného množstva vody môže byť zdraviu škodlivé a rozhodne neprispieva k zníženiu váhy. Jemná rovnováha minerálov v organizme sa tak naruší a zníži sa koncentrácia minerálnych solí. Príliš veľa vody môže spôsobiť problémy s obličkami, najmä ak ide o tvrdú vodu alebo takú, ktorá je bohatá na vápenaté soli.

Zdroj: Spracované s využitím agentúrnej správy ČTK

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • Diskusia (0 reakcií)

Zaujímajú ťa takéto články? Pridaj sa ku Gazduj na Facebooku!

Diskusia (0 reakcií) Celá diskusia

Top

  1. 1.6 rád, ako znížiť spotrebu plynu
    Túto vec publikoval Expert Gazda - odborník na danú oblasť overený redakciou Gazduj. Obsah od Expert Gazdu môže propagovať produkty a služby konkrétnych firiem.