Nové veci na Gazduj denne do mailu
Nastav si automatické upozornenia na zaujímavé články.
Zasielanie newslettra môžeš kedykoľvek vypnúť.

V nemeckých perníkoch našli veľké množstvo rakovinotvornej látky

08.03.2017 2

V čase, keď sú pulty supermarketov plné veľkonočných cukroviniek, bavorský úrad s oneskorením prichádza s výsledkami testov kontaminovaných vianočných perníčkov. Potenciálne rizikovú látku akrylamid v nich laboratóriá pritom namerali ešte pred Vianocami.

Zdroj: Pixabay/unserekleinemaus/CC

Lenka Sameková

Lenka Sameková

rola: Profi Gazda | počet sledovaní: 4 | registrácia 14.09.2012

Tlak nemeckej spotrebiteľskej organizácie Foodwatch nepomohol k tomu, aby úrad zverejnil svoje zistenia minulý rok v novembri. Pohoršujúce výsledky testov perníkov sa k spotrebiteľom teda dostávajú po „funuse“. Bavorský krajinský úrad pre zdravie a bezpečnosť potravín (LGL) tvrdí, že mu v tom bránili zákony.

V 132 vzorkách perníčkov od veľkých nemeckých priemyselných podnikov a drobných remeselníkov skúmali laboratóriá obsah akrylamidu. Ide o látku, ktorej sú pripisované potenciálne rakovinotvorné a mutagénne účinky. Preukázané boli testami uskutočnenými na zvieratách.

Aj keď vplyv na človeka doteraz nebol jednoznačne potvrdený, z ich výsledkov sa dá predpokladať, že príjem akrylamidu zvyšuje riziko rakoviny aj u ľudí.

Hranice pre obsah uvedenej látky v perníkoch EÚ výrobcom nediktuje. Producenti by sa však mali riadiť odporúčaným (indikatívnym) množstvom, ktoré predstavuje 1000 mikrogramov akrylamidu na kilogram hmotnosti perníkov. Tento limit prekročil každý desiaty testovaný perníček.

Priemyselné perníky sú na tom lepšie

Namerané hodnoty látky výrazne kolísali - od 50 mikrogramov akrylamidu až po 2 600 mikrogramov na kilogram perníka. Veľké koncentrácie látky obsahovala väčšina perníčkov od remeselníkov. V produktoch z priemyselnej výroby jej objavili laboratóriá výrazne nižšie množstvá – do 110 mikrogramov akrylamidu na kilogram hmotnosti (s výnimkou jedného výrobku, ktorý obsahoval 288 mikrogramov akrylamidu).

Akrylamid vzniká v perníkoch samovoľne počas pečenia. Objavuje sa aj v iných druhoch potravín s vysokým obsahom sacharidov, ktoré boli upravené pri teplote nad 120 stupňov Celzia. Týka sa to napríklad zemiakových lupienkov, hranolčekov, raňajkových cereálií a aj kávy.

Na vznik akrylamidu pri výrobe perníkov ma najväčší vplyv druh a množstvo použitého kypriaceho prostriedku. Obsah rizikovej látky možno zredukovať výmenou kypridla za iéý. Dôležitú úlohu však zohrávajú aj technologické faktory ako je čas či teplota pečenia.

Nekompletný zoznam

Na podnet spotrebiteľskej organizácie Foodwatch zverejnil úrad na svojom webe názvy testovaných produktov s údajmi o výrobcoch a nameranými hodnotami. Ide však o skrátenú verziu, do ktorej zaradil len 25 zo 132 skúmaných výrobkov. „Uverejnenie ostatných názvov produktov by spotrebiteľskú organizáciu stálo takmer 5 000 eur,“ informoval Foodwatch. Výsledky budú dostupné online len dočasne.

Foodwatch v minulosti požadoval od bavorskej vlády, aby zaviazala úrady okamžite zverejňovať všetky výsledky kontrol potravín. „Nezáleží, či je to akrylamid v perníčkoch, konské mäso v lazaniach alebo šváby v pekárni, všetky výsledky úradných kontrol potravín musia byť verejné,“ apeluje organizácia.

Podobná lobby by sa zišla aj na Slovensku. Veterinári zo zákona totiž nemôžu uverejňovať názvy výrobcov, u ktorých boli zistené nedostatky v označení či zložení produktov. Keď sme sa koncom minulého roka veterinárov pýtali na značky bryndze, ktoré v ich kontrole pohoreli, dozvedeli sme sa iba to, že kvôli začatému správnemu konaniu názvy výrobcov nesmú prezradiť. Takéto informácie môžu vyplávať na verejnosť až po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia.

Kamufláž na sviatočnom stole:

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • Diskusia (2 reakcie)

Zaujímajú ťa takéto články? Pridaj sa ku Gazduj na Facebooku!