Nové veci na Gazduj denne do mailu
Nastav si automatické upozornenia na zaujímavé články.
Zasielanie newslettra môžeš kedykoľvek vypnúť.

Olivový olej Franz Josef sa neprávom vydáva za extra panenský

16.04.2017 4

Z klamlivého označenia ho usvedčili výsledky laboratórneho rozboru. Nejde pritom o prvý prešľap pod touto značkou.

Zdroj: SZPI

Lenka Sameková

Lenka Sameková

rola: Profi Gazda | počet sledovaní: 4 | registrácia 14.09.2012

Česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI) podrobila testom litrový olivový olej v sklenej zelenej fľaši značky Kaiser Franz Josef Exclusive. Výsledky ukázali, že kvalita jeho náplne nezodpovedá tomu, čo má uvedené na obale.

„Olivový olej nebol z kategórie extra panenský olivový olej, ale nižšej kategórie,“ informovala SZPI, ktorá zaradila produkt medzi falšované potraviny. Olej španielskeho pôvodu označený šaržou L-1800336 a dátumom spotreby 28. júna 2018 sa na etikete nepriznáva k výrobcovi. Na český a aj slovenský trh ho dováža spoločnosť Gaston, ktorá sídli v Zlíne. Klamlivo označený olej odobrala inšpekcia v pražskom reťazci Globus.

Už druhýkrát na zozname falšovaných potravín

Náplň nižšej kvality objavila SZPI pod rovnakou značkou aj začiatkom tohto roka. V laboratóriu však vtedy preverovala pollitrový extra panenský olej z inej výrobnej šarže.

SZPI

Zdroj: SZPI

Opätovné nevyhovujúce výsledky kontrol inšpekcie nasvedčujú tomu, že ide o širší problém, ktorý sa netýka len jednej výrobnej dávky.

Za extra panenské olivové oleje môžu výrobcovia vydávať iba oleje najvyššej kvality s kyslosťou do 0,8 percenta. Vyrábajú sa mechanickým lisovaním za studena pri teplote 24 až 27 stupňov Celzia z nepoškodených a neprezretých olív. Ide spravidla o najdrahšie oleje.

V obchodoch možno nájsť aj panenské olivové oleje s nižšou kvalitou, na ktoré nie sú kladené také prísne požiadavky. Spoznáte ich podľa označenia „panenský“ alebo „virgin olej“.

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • Diskusia (4 reakcie)

Zaujímajú ťa takéto články? Pridaj sa ku Gazduj na Facebooku!