Mondelēz nenápadne zmenšil tabuľky čokolád Figaro

Diskusia ku článku (15)

Mondelez je firma, ktorá odrbáva ludí na všetkom, čo sa dá. To nie je len o cene a hmotnosti obsahu, ale hlavne o zložení produktov.
Snáď nenájdem ani produkt, kde by pôvodné suroviny nenahradila tým najlacnejším svinstvom. Nie je to dávno, keď v Česku začali ludia bojkotovať napr. piškóty Opavia, lebo v pôvodných detských piškótoch tak zmenili "pôvodnú" receptúru, že boli tvrdé ako suché rohlíky.
Skúste nájsť na obaloch produktov Opavia krajinu pôvodu! Nenájdete, ale správna odpoveď je Polsko.

07.02.2017 | xXx-fivestar-xXx

rohlik je po slovensky ROZOK.

08.02.2017 | svk

keď sa už hráš na znalca gramatiky, tak "rožok", ty inteligent

09.02.2017 | xXx-fivestar-xXx

No takto. Mondelez je korporácia, chová sa agresívne ako každá iná korporácia a uvedomujúc si svoje postavenie na trhu sa takto správa aj k zákazníkom. Ale určite, ako píšete, neodrbáva. Firma dodržiava legislatívne požiadavky, dokonca informuje ako jedna z mála o zmenách hmotností zákazníkov vopred. A čo sa zloženia týka, mate nejaké konkrétne fakty o tom v čom, citujem "odrbáva"? Lebo ja mám dôkazy o opaku, keďže v Mondelez pracujem. Firma uvádza všetky zložky svojich výrobkov tak, ako sa má, v súlade s legislatívou. A určite nekupujeme citujem "najlacnejšie svinstvo". Čo to vôbec znamená konkrétne, tento pojem? Môžete to rozviesť?
Piškóty majú rovnaké zloženie, či boli vyrobené v Čechách, alebo Poľsku. To ale nutne neznamená, že sú rovnaké. Netreba podceniť vplyv technológie však áno. Lebo sa môžem s Vami staviť, že keď Vám dám všetky suroviny rovnaké, ako bude mať moja mama na pečenie buchiet, tak tie Vaše sa na jej nebudú chytať. Rozumiete, čo som tým chcel povedať?
A ešte poznámka k celkovému obsahu článku. Ak novinári takto zasvätene informujú aj o veciach, ktorým nerozumiem, tak zbohom. Sto gramové tabuľky sa vyrábali vždy. Okrem nich sa vyrábali aj 150 gramové. Tie prestali ľudia kupovať, lebo boli pre nich drahé. Dve vrstvy obalu neboli papier a celofán (priesvitná folia z celulózy), ale papier a alobal (nepriesvitná folia z hliníka).Dôvod výmeny bol prostý. Súčasný plastový obal lepšie chráni výrobok pred vonkajšími vplyvmi. Na rozdiel od dvojzložkového. Je lacnejší a jednoduchší na použitie vo výrobe. Preto bolo možné udržať primerané ceny výrobkov napriek rastúcim cenám energie, surovín a práce (upozorňujem PRÁCE, nie platov. Aby ma niekto nechytal za slovo. Ale aj platy rástli). To všetko musí zniesť koncový zákazník.
Ano, Mondelez nevyrába luxusné výrobky ako Lindt. Vyrába mainstream. Je na každom zákazníkovi, čo si vyberie. Mondelez sa rozhodol pokryť tento segment. Howgh

08.02.2017 | Tomas Foltin

Je zbytočné sa hádať s výrobcom, ktorý bude do neba zastávať svoje výrobky. To je ako sa hádať s jehovistom. Piškóty som spomenul, lebo táto aféra sa ukázala najvypuklejšie. Za všetkým, čo som napísal si stojím.
O kvalite tovarov dovážaných z Polska mám len zlé skúsenosti. Už len fakt, že velký Mondelez neuvádza krajinu pôvodu je podozrivý. Rovnako nenájdete na výrobkoch z Rumunska krajinu pôvodu - je tam vždy uvedená krajina pôvodu "EU".

09.02.2017 | xXx-fivestar-xXx

Nepoznam nikoho, kto by kupoval stuzene rastlinne tuky zn. Figaro, za akukolvek cenu.

07.02.2017 | noblesa

Úprimne, ja mám naše mliečne čokoláda najradšej, len kvôli postave si ich zakazujem. Ale 100x lepšie ako Milka či Lindt, je to ale vec chuti (fakt mi viac chutí miečna figaro).

08.02.2017 | citatelTrendu

To je to iste co poradil Holjencik vodarnam....a co teraz, kto bude odideny za to ze ozobracuje Slovac ?

07.02.2017 | milan_k

To si pleties.. Nikto ta nenuti kupovat cokoladu od Mondelezu (mozes si kupit inu resp aj ziadnu), ani ta nenuti platit fixny poplatok za vstup do obchodu.
Ale elektriku platit musis.

07.02.2017 | noblesa

Lenka, skúste pozrieť aj na fakt, ako sa menili výživové údaje čokolád .... tiež zaujímavé čítanie :-)

07.02.2017 | gejza77

Ďakujem za tip! Problémom je, že na tých starších obaloch chýbajú nutričné tabuľky.

08.02.2017 | Lenka Sameková

mám veľkú zbierku obalov z čokolád a viem dať k dispozícii všetky typy obalov, kde už nutričné údaje boli :-)

08.02.2017 | gejza77

Mondelez/Figaro kupujem obcas len rumbu, a nugetu ci ako sa to volaju tie male cokoladove tycinky. Slovenske cokolady su len mliecna, na varenie a orieskova zvysok sa vyraba inde. Koli presunu 3bit do polska sa prestali vyrabat aj Tatiana tycinky lebo sa im pre tieto 2 produkty neoplati pustat linku. Ostatne Figaro cokolady sa vyrabaju v Belgicku, Polsku, Bulgarsku.... Slovenske produkty maju na v tom bielom obdlzniku zaciatok 00T ak sa nemylim.
Odkedy sa Figaro stalo sucastou Mondelezu nic pre tuto znacku neurobili len viacej upada. Kedysi sa Tatiana desert vyvazal aj do Madarska dnes uz len Sk a cz. Hmotnost sa taktiez zmensuje.
To iste sa stalo aj s Devou. Pokial ju drzali belgicania tak znacka upadala. Nastastie ju teraz odkupili ludia co tam pracovali a staraju sa o jej rozvoj a Deva napreduje.
Jediny Sk vyrobca je Sedita a Figaro trnava (i.d.c holding) ktory vyvaza napr horalky do PL pod znackou goralki, madarska moments, ceska . Pod znackou luste tam vyvaza linu. Figaro lizanky, vianocne cokolady sa daju kupit v strednej a vychodnej Europe.

08.02.2017 | svk

Nugáta sa volá tá malá tyčinka. Co sa týka rozvoja znacky, nebudem sa hádať. Co sa týka fabriky, tak výrobné objemy rastú. Väčšina ide na vývoz. Čiže tak.

08.02.2017 | Tomas Foltin

v BA sa robí mliečna, nutina, horká a na varenie, robí sa tu aj FORTE, 3bit a tie malé tyčinky .... okrem toho sa v BA robia rpzne druhy čokolády MILKA, nejaké to CADBURY a pár ďaľších verzi lokálnych značiek patraicich pod MONDELEZ .... čo sa týka SK výrobcov, tak by som to nevidel až tak zle - napríklad v Nitre máme špičkového výrobcu

08.02.2017 | gejza77