Nové veci na Gazduj denne do mailu
Nastav si automatické upozornenia na zaujímavé články.
Zasielanie newslettra môžeš kedykoľvek vypnúť.

Kaufland prerieďuje v Česku čokolády, prenikla do nich salmonela

11.08.2017 0

Baktérie salmonely môžu byť hrozbou aj v takých produktoch, v ktorých nie je ani stopa mäsa či vajec. Dôkazom toho sú kontaminované čokolády, ktoré predával v Česku pod vlastnou značkou reťazec Kaufland.

Zdroj: Maňo Štrauch

Lenka Sameková

Lenka Sameková

rola: Profi Gazda | počet sledovaní: 4 | registrácia 14.09.2012

České prevádzky Kauflandu sťahujú preventívne z predaja biele čokolády značky Katy. Zvolávaciu akciu spustil reťazec na základe vlastnej iniciatívy po tom, ako zistil, že produkty nie sú zdravotne bezpečné.

„Pri internej kontrole boli v niektorých výrobkoch zistené baktérie rodu salmonella, ktoré môžu spôsobovať hnačku a zvracanie,“ upozornil reťazec tento týždeň na svojej webovej stránke.

Zvolávacia akcia sa týka dvoch druhov čokolády. Prvou z nich je 100-gramová biela čokoláda označená dátumom minimálnej trvanlivosti 012019 a šaržou L1192. Z obchodov sťahujú aj 100-gramovú bielu čokoládu s kokosom s dátumom minimálnej trvanlivosti 04/2018 a šaržou L 2118.

Kaufland

Zdroj: Kaufland

Reťazec varuje spotrebiteľov, že ich konzumáciou si môžu privodiť salmonelózu – infekčnú črevnú nákazu.

Baktérie dokážu v čokoláde prežiť roky

Tuky obsiahnuté v čokoláde sú schopné zapuzdrovať patogény a tak zabrániť ich rozkladu žalúdočnými šťavami. Takto môže aj zanedbateľné množstvo baktérií vyvolať najmä u detí, seniorov a ľudí s oslabenou imunitou infekčnú nákazu.

Ani výrobný proces čokolády nedokáže s istotou baktérie zneškodniť. „Pri konšovaní čokolády (miešaní kakaového masla, kakaového prášku, cukru a mlieka pri 50 až 70 stupňoch Celzia 10 až 96 hodín) nie je zabezpečená úplná dekontaminácia prísad výrazne nakazených baktériami salmonely,“ píše profesor Hans Jürgen-Sinell vo svojej knihe „Einführung in die Lebensmittelnhygiene“.

Baktérie dokážu v čokoláde prežiť mesiace, ba až roky. Zdrojom nákazy môžu byť kakaové bôby, kokosové orechy alebo aj koreniny. Nie je však vylúčené, že baktérie sa do produktov dostali aj počas výroby, napríklad kontaminovanou vodou.

Spotrebitelia na Slovensku môžu byť pokojní. Dotknuté čokolády sa do tunajších predajní Kauflandu nedostali. „Stiahnutie tovaru sa netýka našich prevádzok na Slovensku," informovala Monika Langová z komunikačného oddelenia Kauflandu.

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • Diskusia (0 reakcií)

Zaujímajú ťa takéto články? Pridaj sa ku Gazduj na Facebooku!

Diskusia (0 reakcií) Celá diskusia