Je med zdravší ako cukor? Sladidlo ostáva sladidlom

Diskusia ku článku (6)

Nie celkom rozumiem tomu výskumu. Všetkého veľa škodí, aj zeleného hrášku či ovsených vločiek. Toľko k medu ako sladidlu. Obsahuje však aj glukózovo-fruktózový sirup, cukor z cukrovej trstiny či z cukrovej repy protizápalové látky, ktoré med preukázateľne obsahuje? Je mi jasné, že priemyselne vyrábaný med ich môže obsahovať menej alebo dokonca zanedbateľné množstvo, takže národná asociácia nemôže operovať ani týmto argumentom. Ale doma vyrobený med je ZDRAVÝIU PROSPEŠNÝ. Nie však na kilá týždenne, to je jasné. Mimochodom, nie sú 2 týždne príliš krátky čas na to, aby sa prejavili všetky účinky a dôsledky?

28.09.2015 | OliWer

Z textu jasne vyplýva, že aj med je len cukor ako aj ostatne cukry a preto škodí . Omyl v mede sa nachádzajú aj iné látky ako cukor. Minerály, Enzými,hormóny, vitamíny ktoré sú zdraviu prospešné.

28.09.2015 | Ethon

samozrejme, ze z kalorickeho hladiska su med (zmes fruktozy a glukozy) a sacharoza (chemicka zlucenina fruktozy a glukozy) rovnake. Vsetko su to cukry. Ale med obsahuje aj ine latky a jeho preventivne ucinky sa za dva tyzdne merat nedaju. A co sa tyka fruktozy, hoci je kaloricky na urovni ostatnych cukrov, jej hlavnym prinosom je nizky glykemicky profil (relativne pomala premena na krvnu glukozu), takze na matabolizaciu nepotrebuje konske davky inzulinu v kratkom case

28.09.2015 | SLN123

cely clanok (studia) nie je o mede je podla mojho nazoru zamerany na to aby vytoril falosny pocit ze fruktozovy syrup ktory je v usa produkovany vo velkej miere je kvalitativne na rovnakej urovni ako med! Je jsne ze vcely med je vemi kvalitna potravina, a na tuto temu asi netreba nikomu nic vysvetlovat :).
Fruktozovy (Fruckt-gluc) syrup sa chemickym stiepenim ziskava z kukuricneho skrobu. V usa je nadprodukcia GMO Kukurice o ktoru je stale mensi zaujem aj koli technologii pestovania (roundup etc.) aj koli stale vacsiemu mnozstu clankov hovoriacich o skodlivom vplyve chemicky ziskanej fruktozy na ludsky organizmus.

Amerického ministerstva poľnohospodárstva ma za ulohu riesit tuto sitaciu samozrejme potrebuje rozne studie ktore pomozu podnikatelskym zaujmom. Tie studie a spravy sa objavuju z roznych zdrojov.

A potom sa stane ked prideme k nasej babke a ona nam oznami ze med (aj naprikald vitamin C) nemoze jest lebo zanasa cievy a neviem co este dalsie :). Ked sa jej s prekvapenim spitam kde na to prisla tak mi povie ze jej to povedal pan doktor a tym sme skoncili.
To ze mam doktorat z molekularnejgenetiky a skusenosti z biochemie uz nezohrava ziadu rolu. :)
co povie pan doktor to je nenapadnutelne :)
s pozdraom priatelia.

28.09.2015 | peter.w

Pripomína mi to štúdiu poľských vedcov. Zistili, že konzumácia kakaa neprospieva ľudskému zdraviu. Bolo to v roku 1980, keď v Poľsku počas embarga a výnimočného stavu kakao chýbalo na pultoch. :-)

29.09.2015 | Fidzi_

Aby boli prispevky v diskusii daleko hodnotnejsie ako cely clanok sa tak casto nestava, gratulujem vsetkym diskuterom,ze sa nenechali zmiast demagogiou dnesnych medii a zachovali si triezvy pohlad na vec.

03.10.2015 | Zuzana Novakova