Iná krajina, iná Nutella: Čo sa skrýva pod rovnakou značkou

Diskusia ku článku (13)

je smutné, že ľudia sú sami k sebe ľahostajní. To je vo všetkom: od výberu politikov až po služby a tovar v obchodoch. Úplne na srandu sú

05.11.2015 | som z ba

ja som lahostajny k nutelle

06.11.2015 | noblesa

len pridam reakciu hovorkine spolocnosti Ferrero, preco je nemecka Nutella ina ako ta nasa. Je to v AJ, ale dovod sa mi zda trohu iny ako ten, co je uvedeny nizsie...

Dear Mr. xxx,
Thank you for your interest in our product Nutella.

We also want to inform you that actually there are slight differences between the international recipe used outside Germany, and the German recipe. Analyses have shown that consumers in Germany like a more “cocoa-based” taste. In Germany, this is also verified with the help of, for example, taste tests. In other countries, people prefer a more “nut-based” taste.

We hope that this answers your questions and hope you will continue to enjoy your breakfast.
Kind regards,
FERRERO Germany

05.11.2015 | duvoks

Zaujímavá reakcia. Tlačové oddelenie nemeckej pobočky má na tú istú otázku zrejme pripravenú odpoveď vo viacerých verziách.

05.11.2015 | Lenka Sameková

keby ste im napisali vy, usetrili by ste si clanok

09.11.2015 | 1red

Ja som im predsa písala, reakcia je uvedená v článku.

09.11.2015 | Lenka Sameková

Od 09.11.2015 budú v reťazci kde varia pani Paulus a Ihnacak predávať Nuttelu ktorá je na 99.99% vyrábaná vo fabrike ktorá vyrába pre nemecky trh nakoľko k original etikete v nemeckom jazyku je prilepena etiketa so slovenským prekladom zloženia výrobku a nie je tam uvedený predávajúci Ferrero CR/SR.
Nuttelu ktorú som mal možnosť kupit v iných reťazcoch mala etiketu original v slovenčine a táto Nuttela bola vyrobena v poľskej fabrike.
Nie je to reklama,ja kupujem tu ktorú som spomínal ako prvú je naozaj "tmavšie-čokoládová" a zdá sa mi aj menej "olejovita".
Mňam palacinka-Nuttela-šľahačka.
Bruuuuuuu chuť.

05.11.2015 | Jozo Polonka

Sice vyzera ze testujuca ma citlivy jazycek ale v tej nemeckej bolo na 99.9% farbivo a dochucovadlo a nie drahe kakao, preto na etikete neuvadzali jeho obsah a rada na zaver - takyto sajrajt je riziko jest, Lenka to tiez asi nerobi ak nema zverejnenu fotku este z cias maturity :)

06.11.2015 | bluehen

nebudem sa venovat cene, ale samotnému pristupu - ide o uplne laicky pohlad - nazor autorky a nejakého pana. tmava farba nie je zárukou vacsieho mnozstva kakaového prasku, rovnako je ide iba o domnienku autorky, kde su kvalitnejsie oriesky.
no a vrcholom investigativnosti autorky je, ze si nevie vypocitat z tabulky energetických hodnot, ktora je uvedena na vsetkych troch vyrobkoch, kolko je tam cukru a tuku.

06.11.2015 | sunkaster1

Ďakujem za reakciu! Vaša kritika nemá žiadne opodstatnenie. Nikde v článku netvrdím, že tmavšia farba je výsledkom väčšieho použitého množstva kakaového prášku (prof. Š. Schmidt to označil za pravdepodobné) a už vôbec neviem odkiaľ ste vyhrabali tvrdenie o kvalitnejších orieškoch.

Z tabuľky nutričných hodnôt sa nedá vyčítať aké množstvo palmového oleja a cukru výrobca v Nutelle použil. Cukor v nutričných hodnotách totiž netvorí iba sacharóza, ale napríklad aj laktóza. To isté platí o tuku, na ktorom majú podiel okrem palmového oleja aj iné zložky výrobku - napríklad lieskové oriešky.

06.11.2015 | Lenka Sameková

mila autorka, skuste si nerobit z citatelov a zo seba srandu. prof schmidt vo vasom clanku povedal v suvislosti s farbou, ze je tam ZJAVNE, a nie pravdepodobne, viac kakakoveho prasku. a vy to nerozporujete, co znamena, ze citatelovi podsuvate iba toto vysvetlenie tmavsej farby.
a k orieskom: co ste chceli povedat touto vetou: Obsah lieskových orieškov je zhodný, pôjde teda o ich kvalitu.? ak to nie je spochybnenie toho, ze su vsade rovnako kvalitne oriesky, tak naco ste to spominali.
pokial ide o tuky, vyrobca jasne pise kolko je tam nasytenych tukov. no a ak je vsade rovnake mnozstvo orieskov, tak je tam zrejme rovnake mnozstvo tuku z nich. a nechapem naco rozoberate laktozu a sacharozu. vyrobca udava: uhlovodiky - z toho cukor. vy pisete, ze cukor: n.

07.11.2015 | sunkaster1

este jedna poznamka
zlozenie potravin musi byt uvadzane v poradi aky je ich obsah - prve je uvedene toho coho je najviac, poslednaj polozky je tam najmenej
SK a AT je 7,4% kakao a 6,6% mlieko
DE je 7,5% mlieko takze kaka tam musi byt viac ako 7,5% (resp nieco medzi 7,5% az 13%) kedze je uvedene pred mliekom

09.11.2015 | matozippi

ako pise jozo polonka, tiez som si uz davnejsie vsimol, ze Lidl predava nemecku Nutellu. Obchadzaju lokalneho distributora. To je len a len dobre.

11.11.2015 | SLN123