Hygienici našli vo väčšine škôlok obedy s nezdravým množstvom soli

Diskusia ku článku (6)

Nedá mi nereagovať na tento článok. Pracujem v školskej jedálni a keby niekto naozaj ochutnal to jedlo ktoré je pripravené presne podľa normy, tak by ho zjedol málokto. Je to úplne bez chuti. Ten kto tie normy zostavuje si naozaj neuvedomuje, že týmto nenaučia deti zdravo sa stravovať, ale dosiahnu to, že deti prestanú chodiť na obedy (takto postupne zaniknú školské jedálne, pretože keď nebudú mať dostatočný počet stravníkov tak ich nebude štát dotovať. ) a namiesto toho si kúpia čipsy alebo hamburger a je po zdravom stravovaní. Darmo niekto tvrdí že časom si zvyknú, to nie je pravda, radšej to jedlo vrátia a vyhadzuje sa čerstvé, navarené jedlo. Keď ich k zdravému stravovaniu nevedú doma rodičia, tak jedáleň nič nezmôže. Hygienici takto len trápia zamestnancov jedální a doháňajú ich do zúfalstva. Jedáleň používa len čerstvé suroviny, žiadne polotovary ani nič podobné, a nikdy sa nesolí prehnane, ale jedlo nejakú chuť mať musí a s tým povoleným množstvom to chuť nemá žiadnu.

16.06.2017 | Stania

Nesuhlasim. Suhlasim s clankom, kde sa pise, ze keby sa viacej pouzivali bylinky, tak by to jedlo ziskalo chut. Tiez mam doma teenagera, nesolime, ale cerstve bylinky pouzivame vzdy. V druzine neje, doma spraska vsetko.
Zena si kupuje stravne listky na jednej ZS v Petrzalke, lebo robi hned vedla, obcas s nou idem na obed, ale ozaj je to bez chuti a nenapadite. Mam pocit, ze v zavodnom stravovani ako jedine dochucovadlo sa u nas pouziva len sol. Kurkuma, rozmarin, tymian, saturejka, bobkovy list, mata, kari, ligurcek petrzlen, koriander, fenykel... - terra incognita. Pritom to stoji facku, pripadne si to skoly v ramci vyuky mozu dopestovavat sami.

16.06.2017 | Andrej_sk

Svoj nazor som napisal vyssie, ale zamyslam sa nad inym problemom v stravovani deti - je mozne ze v skolskych jedalnach su rovnake porcie pre prvacikov ako pre deviatakov? Aspon som si nevsimol, ze by kucharky servirovali ine porcie/jedla. To predsa nie je normalne. Ine mnozstva a pomer sacharidy/bielkoviny/tuky potrebuju 6-rocne deticky a ine teenageri uz rok-dva v puberte. Samozrejme aj cenovo by to malo byt zohladnene, ale ma prekvapuje, ze ani len z hladiska zakona na to nie je myslene.
Potom sa nikto nemoze divit, ze decko sa dopchava niecim lacnym, ale kalorickym, alebo vacsinu kalorii potom doplni vecer doma. A aj keby to bolo zdrave jedlo, tak na noc to idealne nie je,ze? My sa o svojho teenagera postarame, ale co ini rodicia, ktori na to nemaju vedomostne, financne alebo casovo? Tak potom nech sa stat nehra na nejakeho dirigenta, ked tuto realitu nedokaze zapracovat do svojich paragrafov.

16.06.2017 | Andrej_sk

Uznávam že sa to dá, ale verte mi takých ako vy je menej. Viete, to by nám potom od základov museli zmeniť celé receptúry, pretože tie sú dané, treba ich dodržiavať, a pridať do nich iné dochucovadlá a nielen ubrať soľ, aby to naozaj malo chuť. Ale sú jedlá v ktorých sa soľ ťažko nahradzuje bylinkami . Viete kto v tom nerobí, ťažko vidí do toho. Verte mi že pri počte 600-700 stravníkov denne je ťažké navariť také jedlo aké si uvaríte pre 2-3 ľudí doma. A to si neviete predstaviť že koľko sa kuchárky s tým narobia, je ich málo a o ich plate už ani nehovorím. Celý systém školského stravovania je zlý a nádej na zlepšenie je v nedohľadne. Čo sa týka porcií, nie sú rovnaké, ani ceny nie sú rovnaké.

16.06.2017 | Stania

No ono by to od zakladov chcelo zmenit vsetko. A nielen v skolstve. Suhlasim, ze sa inac vari pre 2-3 ako pre 600-700 ( to ktora skola ma tolko stravnikov??), aj o tom ze praca v skolskej kuchyni je slabo platena a preto je nedostatok kucharov ( zvlastne ze u socialnej vlady sa minimalna mzda a 13-14.plat nevztahuju na zamestnancov v skolstve,...). Aj rodicia su na vine. Na jednej strane treba preverovat vyroky deciek, ze jedlo v skole sa neda jest a bud zatlacit na mladeho alebo na skolu. Urcite rodicov lacnejsie vyjde priplatit na obed v skole ako davat vreckove na chipsy, hranolky a kolu. Ved pre drvivu vacsinu deciek je obed v skole jedine teple jedlo. Keby k tomu este dostali mensiu flasu acidko- proteinoveho napoja na poobedie, tak maju rodicia o vecera vystarane.
No kym sa nezmeni pristup statnych organov k stravovaniu skolopovinnych, tak si mozeme len stazovat.
Pritom sa staci poobzerat naookolo a vziat najvhodnejsi model a nevymyslat koleso.
Menucka v restikach nema vyznam hodnotit. Je to odpad, ale ludia nan nedaju dopustit, lebo za ty penaaaaze, no nekup to. Aj s poleeevkou. Biznis jak svina.
Od toho je lepsi uz len stravovanie v nemocniciach. Ved brazilske maso sa predavalo skolam a nemocniciam. Preco asi.

16.06.2017 | Andrej_sk

V "našej" škole varia chutne. Možno máme šťastie. Syna som donútil, aby čo nezje, priniesol domov v obedári. Všetko, čo priniesol mi chutilo. Áno, za tie platy kuchárok a drinu v práci, je to neuveriteľné. Žiaľ, porcie sú viac ako úbohé, hlavne pre tých starších. Niektorí nezjedia ani to? No dobre, ale za našich (totalitných) čias nebol problém zájsť si po prídavok. Ak bolo z čoho, kuchárky boli rady. A polievky ľubovoľné množstvo z misy, nie ako teraz, pomaly do kompótových mištičiek!

Naopak, keď manželka občas prinesie obed z reštiky, je to presolený, prekorenený, mastný, prepálený humus. A ešte aj predražený (aj vďaka nezrušiteľným stravným lístkom). Myslím, že hygienici by mali kontrolovať (pokutovať a zverejňovať) aj tu.

Súhlasím s tým, že stravovacie návyky majú na svedomí predovšetkým rodičia. Blbé je, keď každý z nich ťahá inam...

16.06.2017 | LPB