Nové veci na Gazduj denne do mailu
Nastav si automatické upozornenia na zaujímavé články.
Zasielanie newslettra môžeš kedykoľvek vypnúť.

Hygienici našli vo väčšine škôlok obedy s nezdravým množstvom soli

15.06.2017 6

Testovanie obedov podávaných v materských školách vo všetkých slovenských krajoch poukázalo na vážne nedostatky. V strave detí nameralo laboratórium množstvá soli, ktoré aj niekoľkonásobne prekračujú odporúčanú dávku.

Zdroj: SITA/Dušan Hein

Lenka Sameková

Lenka Sameková

rola: Profi Gazda | počet sledovaní: 4 | registrácia 14.09.2012

Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) podrobil kontrole obedy z 80 jedální materských škôl. Vzorky, ktoré zbieral od 20. do 31. marca v 10 stravovacích zariadeniach v každom kraji Slovenska, poslal do laboratória na stanovenie obsahu jedlej soli.

„Pre účely vyšetrenia sa odoberal jeden kompletný pokrm – obed, presne podľa materiálno - spotrebných noriem,“ vysvetlil v záverečnej správe Ján Mikas, hlavný hygienik SR.

„Vzhľadom na to, že dieťa trávi značnú časť dňa v školskom zariadení, je nevyhnutné sortiment školského stravovania sledovať a opakovane ho vyhodnocovať,“ vyzdvihol dôležitosť kontroly.

Vyhoveli iba tri jedlá

Dieťa v predškolskom veku by malo za deň skonzumovať maximálne 2 gramy soli, čo je menej ako polovica čajovej lyžičky. Na jednu obedovú porciu, ktorá by mala pokrývať zhruba 35 percent celodenného príjmu dieťaťa, teda pripadá v prepočte 0,7 gramu soli. Alarmujúcou správou je, že do tohto limitu sa zmestili iba 3 z 80 testovaných vzoriek.

V najslanšom obede našlo laboratórium 4,9 gramu soli. To zodpovedá takmer celej odporúčanej dennej dávke pre dospelého človeka. „Išlo konkrétne o obed - zeleninová polievka s pohánkou, mäsová guľka, zemiaky, rajčiaková omáčka,“ priblížila výsledky Zuzana Drobová, hovorkyňa ÚVZ SR.

Najpočetnejšiu skupinu tvorili obedy, ktoré prekročili odporúčanú dávku (0,7 gramu soli) o 100 až 200 percent. Konkrétne išlo o 26 jedál. Za nimi vedie skupina s 19 obedmi, ktorá bola ešte slanšia. Laboratórium v nich nameralo od 2,1 do 2,8 gramu soli, čo je viac ako by malo dieťa skonzumovať za celý deň.

ÚVZ SR

Zdroj: ÚVZ SR

Stravu v škôlkach nemožno porovnávať s domácou

Zarážajúce výsledky svedčia o tom, že zariadeniam školského stravovania sa nedarí dodržiavať predpísané normy. „Mohlo by sa zdať, že normy na kuchynskú soľ sú nastavené veľmi prísne, ale školské stravovanie sa nemôže porovnávať so stravovaním detí v domácnosti,“ podotkol J. Mikas.

„Deti sa sťažujú na obedy bez chuti, pretože sú zvyknuté na výraznejšie presolené a korenisté jedlá z domu. Ale základnou úlohou a cieľom školského stravovania je osvojenie si zdravých stravovacích návykov v detskom veku,“ dodal.

Dlhodobý nadmerný príjem soli u detí môže viesť k vzniku hypertenzie, osteoporózy, poškodeniu obličiek a obezity v dospelosti.

Môže za to „skrytá" soľ

Problém s presolenými obedmi v predškolských zariadeniach pripisujú hygienici faktu, že až dve tretiny soli je v spracovaných potravinách v takzvanej „skrytej“ forme. A to aj v takých, ktoré slanou chuťou paradoxne nevynikajú. Týka sa to napríklad cereálií, bieleho či sladkého trvanlivého pečiva. Soľ sa ukrýva aj v mäsových výrobkoch a konzervovaných potravinách.

Hygienici apelujú na jedálne materských škôl, aby varili z čerstvých surovín a vyhýbali sa objednávaniu potravín bohatých na soľ. Dobrú chuť jedla možno dosiahnuť aj bez nadmerného solenia, napríklad petržlenovou vňaťou, pažítkou, bazalkou, oreganom, tymianom, rozmarínom, pórom, ligurčekom, cibuľou, cesnakom či paprikou.

Zodpovednosť za stravovacie návyky detí podľa J. Mikasa však neleží len na pleciach materských škôl. „Všetko úsilie školských jedálni o maximálne zredukovanie soli je zbytočné, ak sa nezmení výchova rodičov a strava, ktorú deti zjedia doma a mimo školy.“

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • Diskusia (6 reakcií)

Zaujímajú ťa takéto články? Pridaj sa ku Gazduj na Facebooku!