Nové veci na Gazduj denne do mailu
Nastav si automatické upozornenia na zaujímavé články.
Zasielanie newslettra môžeš kedykoľvek vypnúť.

Nie sú z Grécka, no predsa sa tak tvária: Grécke jogurty

17.08.2016 0

Zdobia ich grécke národné farby, antická architektúra či písmo v štýle alfabety a pritom na ich obale nenájdete ani zmienku o gréckom pôvode. Grécky jogurt totiž nie je chránený zemepisným označením. EÚ pritom má páky na to, aby výrobcov takýchto produktov uzemnila.

Zdroj: Lenka Sameková

Lenka Sameková

Lenka Sameková

rola: Profi Gazda | počet sledovaní: 4 | registrácia 14.09.2012

Poctivý grécky jogurt by mal obsahovať len mlieko a živé kultúry. Pre dosiahnutie chutného výrobku do neho nie je potrebné pridávať žiadne ďalšie ingrediencie. Viacnásobné cedenie je však časovo náročný a drahý výrobný proces, ktorý si výrobcovia zjednodušujú zahusťovaním škrobmi či sušeným odstredeným mliekom.

Tradičný grécky jogurt sa vyrába z ovčieho mlieka. Aj samotní Gréci však v tomto smere poľavili a nahrádzajú ho kravským

Prieskum produktov pripomínajúcich grécke jogurty, na ktorý sme sa vydali do troch najväčších reťazcov, vyústil do nákupu s prevahou výrobkov pod názvom „greek style“ (alebo „jogurt gréckeho typu“).

Na označenie „grécky“ jogurt si trúfol iba jeden výrobca – české Polabské mlékárny, ktoré pod značkou Milko ponúkajú odtučnený grécky jogurt bez zahusťovadiel. Grafické stvárnenie obalu jogurtu je na rozdiel od výrobkov gréckeho typu o niečo striedmejšie - z gréckych prvkov na ňom dominujú iba bielo-modré farby.

Lenka Sameková

Zdroj: Lenka Sameková

Lenka Sameková

Zdroj: Lenka Sameková

Výrobcovia „greek style“ jogurtov (alebo jogurtov gréckeho typu) majú dovolené viac ako tí, ktorí produkty označujú ako „greek“ jogurty. Výrobky gréckeho typu môžu obsahovať aj smotanu, želatínu, stabilizátory, konzervanty, sušené mlieko či gumovú zmes pre zahustenie.

Lenka Sameková

Zdroj: Lenka Sameková

Lenka Sameková

Zdroj: Lenka Sameková

Na rozdiel od „greek“ jogurtov nemusia byť dobre znášané ľuďmi, ktorí trpia neznášanlivosťou laktózy. S gréckymi jogurtmi ich spája jedine podobná výrobná technológia.

Pod takýmto názvom sa však skrývajú aj produkty, ktoré sa odhliadnuc od pôvodu použitých surovín, tvária ako poctivé grécke jogurty. Napríklad jogurt gréckeho typu pod značkou Elinas s viacerými dominantnými gréckymi prvkami, ktorý je vyrobený v Nemecku.

Lenka Sameková

Zdroj: Lenka Sameková

Obal produktu obsahuje dve zvláštnosti. Nenájdete na ňom zloženie, výrobca sa priznáva iba k množstvu tuku (jogurt by teda nemal byť zahustený alebo osladený). Do tabuľky nutričných hodnôt na neochutenom jogurte však zmestil aj údaje zo všetkých dostupných variantov – jahodového, černicového, medového, café frappé a aj orieškovo-medového.

Lenka Sameková

Zdroj: Lenka Sameková

Lenka Sameková

Zdroj: Lenka Sameková

Okrem jogurtov sme medzi „greek style“ výrobkami narazili aj na dezert značky Tami od nitrianskej spoločnosti Agro Tami. Zahustením produktu zemiakovým škrobom sa výrobca pripravil o možnosť označovať produkt ako „jogurt". Po pridaní škrobu, želatíny alebo umelých sladidiel už výrobky nesmú niesť názov „jogurt“, ale musia byť označené ako „jogurtové dezerty“ alebo „krémy“.

Lenka Sameková

Zdroj: Lenka Sameková

Lenka Sameková

Zdroj: Lenka Sameková

Grécke jogurty vs. biele jogurty

Grécke jogurty sú v porovnaní s klasickými bielymi bohatšie na proteíny, obsahujú menej cukru, ale aj vápnika a môžu byť až trojnásobne tučnejšie. Hustou krémovitou konzistenciou balansujú medzi jogurtom a syrom.

Narozdiel od bielych jogurtov sú vhodné aj pre ľudí s neznášanlivosťou laktózy, ktorá sa vďaka viacnásobnému cedeniu (podľa tradičnej technológie sa cedia trikrát, klasické biele dvakrát) uchová v gréckych jogurtoch v menších množstvách.

Zavádzajúci obal od Danone

Predstavme si situáciu, že by sa zo slovenského tvarohu stala medzinárodne známa pochúťka. Asi ťažko by sme prekusli, ak by našim výrobcom konkurovali za hranicami tvarohy napríklad českých alebo nemeckých spoločností ozdobené tatranskými štítmi a slovenskou trikolórou pod názvami slovenská bryndza alebo bryndza slovenského štýlu.

Na stvárnenie obalu jogurtu gréckeho typu tento rok doplatil v Rakúsku koncern Danone. Na súd ho dotiahla rakúska spotrebiteľská organizácia Verein für Konsunsumenteninformation (VKI). Antické stĺpy, bielo-modrý obal a font písma pripomínajúci grécku alfabetu na jogurte Oikos Greek podľa nej mohli u zákazníkov vyvolať dojem, že produkt pochádza z Grécka. Etiketa jogurtu pritom uvádzala, že je vyrobený v Nemecku.

VKI

Zdroj: VKI

VKI

Zdroj: VKI

S argumentom, že obal odkazuje na postup výroby a nie pôvod výrobku, Danone na viedenskom súde nepochodil. Súd dal za pravdu spotrebiteľskej organizácii. Vo svojom rozhodnutí uviedol, že prvky na obale jogurtu, ktorý nemá grécky, ale nemecký pôvod, môžu spotrebiteľov zavádzať. Na odlíšenie iného ako gréckeho pôvodu podľa neho nie je dostatočné ani označenie „greek style“ jogurt.

„Pôvod výrobkov je pre spotrebiteľov dôležitý,“ uviedla právnička spotrebiteľskej organizácie, Ulrike Docekal. „Na to, aby sa spotrebiteľ mohol rozhodnúť, čo si kúpi, by mali byť jasne a samozrejme aj správne označené.“ Grécky jogurt musí Danone vyzliecť z klamlivého obalu.

Česi na koberčeku kvôli gréckym jogurtom

Téma gréckych jogurtov sa aktuálne preberá aj u našich západných susedov. Grékom sa nepáči vyhláška pre mliečne výrobky, do ktorej Česi zaradili označenie „grécky jogurt“. Grécka vláda vyzvala Európsku komisiu, aby zasiahla a nepodporovala zneužívanie povesti gréckych produktov.

„Termín grécky jogurt je zavádzajúci a neodráža realitu, pretože označuje konkrétnu krajinu pôvodu, Grécko, ktorému výrobok vďačí za svoju povesť,“ cituje gréckeho ministra pre vidiek a potravinárstvo Evangelosa Apostoloua portál EurActiv.

Názvy „grécky“ jogurt a aj jogurt „gréckeho štýlu“ podľa neho porušujú nariadenie o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom, ktoré ich má chrániť aj pred zavádzaním údajmi na obaloch výrobkov.

Európska komisia Grékom pripomenula, že grécky jogurt nie je chránený zemepisným označením. Stanovisko, ktoré poskytol portálu EurActiv hovorca komisie, však naznačuje, že EÚ sa postaví na grécku stranu. „Označovanie potravín nesmie zavádzať spotrebiteľov pokiaľ ide o vlastnosti potravín vrátane ich identity a pôvodu“. Zástupcovia EÚ v súčasnosti rokujú s Českom o spornom označení. Ak Grékom nevyjdú v ústrety, konflikt môže skončiť na súde.

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • Diskusia (0 reakcií)

Zaujímajú ťa takéto články? Pridaj sa ku Gazduj na Facebooku!

Diskusia (0 reakcií) Celá diskusia