Nové veci na Gazduj denne do mailu
Nastav si automatické upozornenia na zaujímavé články.
Zasielanie newslettra môžeš kedykoľvek vypnúť.

Čo sa skrýva v zajačikoch za pár centov: Poctivá čokoláda aj poľský brak

14.04.2017 0

Kvalitná veľkonočná výslužka sa dá poskladať aj z čokoládových zajačikov, ktoré stoja menej ako jedno euro. V obchodoch však medzi nimi nájdete tiež figúrky, ktoré sú namiešané z lacnejších surovín. Ukážeme vám, po ktorých sa oplatí siahnuť.

Zdroj: Lenka Sameková

Lenka Sameková

Lenka Sameková

rola: Profi Gazda | počet sledovaní: 4 | registrácia 14.09.2012

Keď sme sa vybrali do obchodov hľadať zajačikov do jedného eura, netušili sme, že nazbierame až 13 rôznych druhov. Ešte viac nás prekvapilo zloženie, ktoré sme našli na ich obaloch.

Úprimne, od figúrok, ktorých najnižšia cena štartovala na 14 centoch a končila sa na 99 centoch, sme veľké zázraky neočakávali. Preto nás zaskočilo, keď sme pod viacerými obalmi našli poctivú mliečnu čokoládu za priaznivú cenu. Nedá sa to však povedať o všetkých figúrkach.

Kvalitnú mliečnu čokoládu spoznáte podľa niekoľkých ingrediencií: kakaovej hmoty, kakaového masla, cukru, sójového lecitínu, vanilkovej arómy a sušeného mlieka. Pokiaľ v zložení nájdete aj rastlinné tuky či emulgátor pod označením E476, znamená to, že výrobca šetril na základných surovinách.

Palmový tuk v čokoláde

Nahrádzať drahé kakaové maslo lacnejším palmovým či bambuckým tukom nie je povolené. Napriek tomu môže figurovať v zložení. Podmienkou je zmestiť sa do predpísaného 5-percentného limitu z hmotnosti čokolády. Pokiaľ výrobca do čokolády zamieša rastlinné tuky, musí sa k tomu navyše priznať na obale upozornením „okrem kakaového masla obsahuje aj iné rastlinné tuky“.

Túto povinnosť si splnili všetky produkty, v ktorých sme našli rastlinné tuky. Ide o zajačikov od Orionu a figúrky pod poľskou značkou Terravita. Označeniu sa vyhol jedine čokoládový zajačik Heidi s pralinkovou náplňou, ktorý však spadá do inej kategórie oslobodenej od tejto povinnosti.

Viac kakaa ako požadujú predpisy

Za figúrky z mliečnej čokolády môžu výrobcovia vydávať iba takých zajačikov, ktorí obsahujú aspoň 25 percent kakaovej sušiny. Z 13 testovaných výrobkov prekročilo túto minimálnu hranicu 8 zajačikov.

Najväčšie množstvo kakaovej sušiny vo výške 31 percent sme objavili v zajačikovi pod privátnou značkou reťazca Lidl - Favorina. Aj keď bol zo všetkých testovaných figúrok najdrahší (0,99 eura), po prepočítaní ceny na 100 gramov ho tromfli oveľa lacnejšie zajačiky.

Lenka Sameková

Zdroj: Lenka Sameková

Figúrky pod značkou Orion, zajačiky od poľskej Terravity a slovenského Figara obsahovali kakaovú sušinu v minimálnom predpísanom množstve.

Lenka Sameková

Zdroj: Lenka Sameková

Napodobenina čokolády

Nie všetky zajačiky, ktoré sa tvária ako čokoládové, čokoládu skutočne obsahujú. Ukážkovým príkladom toho je figúrka z dielne poľského výrobcu Wolność, na ktorú sme narazili v Tescu.

Lenka Sameková

Zdroj: Lenka Sameková

Už z jej názvu sa dá vyčítať, že pod obalom neukrýva čokoládu, ale len polevu s kakaovo-mliečnou príchuťou. Kakaové maslo v nej výrobca úplne nahradil palmovým tukom a kakaovým práškom.

Aj keď bol zo všetkých výrobkov najlacnejší (0,14 eura), nie je to pre neho poľahčujúca okolnosť. V prepočte na 100 gramov totiž vychádza iba o jeden cent lacnejšie ako skutočný čokoládový zajačik od poľskej Terravity.

Praktický tip:

Imitácie čokolády ľahko odhalíte podľa označení „kakaová poleva s príchuťou...“, „kakaová pochúťka“ či „cukrovinka“. Problém spočíva v tom, že nie vždy sú na obaloch ľahko čitateľné. Najmä, ak sú vyrazené malými písmenami na lesklom alobale, v ktorom sa odrážajú umelé svetlá predajne.

Ako sme hodnotili

Čokoládových zajačikov sme vo výslednom hodnotení zaradili do jednej z troch farieb: zelenej, oranžovej alebo červenej.

Zelenú reprezentujú najkvalitnejšie figúrky s poctivým zložením, ktoré sa vyhli použitiu rastlinných tukov a emulgátora E476. Do oranžovej kategórie sme zaradili zajačikov, ktorí síce spĺňajú predpisy, no obsahujú aj spomínaný emulgátor alebo rastlinné tuky. Zástupcom červenej kategórie je produkt, ktorý považujeme za prepadák medzi čokoládovými zajačikmi.

Lenka Sameková

Zdroj: Lenka Sameková

Lenka Sameková

Zdroj: Lenka Sameková

 Lenka Sameková

Zdroj: Lenka Sameková

 Lenka Sameková

Zdroj: Lenka Sameková

Pozrite si aj výsledky minuloročného testu:

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • Diskusia (0 reakcií)

Zaujímajú ťa takéto články? Pridaj sa ku Gazduj na Facebooku!

Diskusia (0 reakcií) Celá diskusia