Nové veci na Gazduj denne do mailu
Nastav si automatické upozornenia na zaujímavé články.
Zasielanie newslettra môžeš kedykoľvek vypnúť.

Aj to vaše odmieta jesť zeleninu? Ako napraviť chyby v stravovaní detí

18.10.2016 5

Pozná to takmer každý rodič. Nedostatok železa, nadváha či odmietanie zeleniny. Ignorovanie nedostatkov v strave v prvých rokoch života dieťaťa môže v neskoršom veku prerásť do vážnych zdravotných problémov. Program NutriCHEQ má pediatrom pomôcť včas odhaliť medzery v strave dieťaťa a usmerniť rodičov pri ich riešení.

Zdroj: Pixabay/ponce_photography/CC

Lenka Sameková

Lenka Sameková

rola: Profi Gazda | počet sledovaní: 3 | registrácia 14.09.2012

Odborníci z Iniciatívy 1000 dní s podporou Slovenskej pediatrickej spoločnosti prichádzajú s programom, ktorý sa osvedčil vo Veľkej Británii a Írsku, kde dlhé roky pretrvávajú problémy s výživou detí. Program pod názvom NutriCHEQ je odpoveďou na výsledky slovenskej štúdie, ktorá nedávno poukázala na závažné medzery v stravovaní malých detí do troch rokov.

Nedostatočný alebo nadmerný príjem živín v skorom detskom veku sa pri dospievaní a v dospelosti odrazí na nevhodnom stravovaní alebo vedie k zvýšenej hrozbe civilizačných ochorení.

„Strava v prvých rokoch života môže významným spôsobom ovplyvniť vývoj dieťaťa až do dospelosti,“ upozorňuje profesor László Kovács, prednosta 2. detskej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.

V pediatrických ambulanciách sa výživovému poradenstvu venuje malý priestor. Program NutriCHEQ má lekárom pomôcť odhaliť nedostatky vo výžive detí a usmerniť rodičov pri ich riešení. Jeho autori presadzujú, aby sa stal štandardnou súčasťou prehliadok medzi prvým až tretím rokom života dieťaťa.

Ako funguje v praxi

NutriCHEQ pozostáva z jednoduchého dotazníka, ktorý vyplnia rodičia počas čakania na lekársku prehliadku. Formulár následne odovzdajú lekárovi, ktorý ho vyhodnotí podľa bodovacieho systému a na základe výsledkov určí možné riziká.

Lenka Sameková

Vzor dotazníkaZdroj: Lenka Sameková

Pokiaľ lekár odhalí vážny problém, odporučí ďalšie vyšetrenia alebo návštevu lekárskych odborníkov na stravovanie. Ak zistí nedostatky, ktoré nie sú až natoľko závažné, rodičom poskytne návod, ako ďalej postupovať v podobe príručky, ktorá ponúka riešenia konkrétneho problému dieťaťa. Pri ďalšej návšteve pediater skontroluje, či sa rodičia držia predpísaných odporúčaní.

Problémy, ktoré rieši NutriCHEQ

Ak dieťa:

  1. odmieta zeleninu,
  2. odmieta ovocie,
  3. odmieta mlieko,
  4. odmieta mäso alebo ryby,
  5. nemá dostatok vitamínu D,
  6. nemá dostatok železa,
  7. nemá dostatok omega-3 mastných kyselín,
  8. nemá dostatok zinku,
  9. je v jedle vyberavé,
  10. žije v rodine vegetariánov,
  11. môže mať potravinovú alergiu,
  12. má podváhu,
  13. je príliš málo,
  14. je príliš veľa,
  15. má nadváhu.

Autori programu prízvukujú, že dieťa preberá stravovacie vzory od rodičov a preto by im mali ísť v stravovaní príkladom. Batoľa si ťažko vytvorí vzťah k potravine, ktorá chýba v jedálničku rodičov. „Ak dieťa vidí u rodičov, že zeleninu jedia a pravidelne je na stole, ochutná ju,“ tvrdia autori. Pokiaľ mu upierajú potraviny, ktoré sami konzumujú, nemôžu od nich očakávať, že si nebudú pýtať to isté.

Príručky zostavené podľa jednotlivých stravovacích problémov rodičom ponúkajú návod na to, z akých potravín a nápojov zložiť dieťaťu jedálniček, v akých veľkých porciách im podávať jedlo alebo ako ich hravou formou motivovať ku konzumácii potravín, ktoré sú pre nich nové alebo ich odmietajú jesť.

Lenka Sameková

Ukážka časti príručky „Ako stravovať moje batoľa?"Zdroj: Lenka Sameková

Lenka Sameková

Ukážka časti príručky „Ako stravovať moje batoľa?"Zdroj: Lenka Sameková

NutriCHEQ nebude povinnou súčasťou lekárskych prehliadok. Je na dobrovoľnom rozhodnutí pediatrov, či program prevezmú do svojich ambulancií. Projekt je momentálne v prípravnej fáze.

Alergény treba do stravy zaradiť prvý rok

Obdobie medzi ukončeným štvrtým a šiestym, prípadne siedmym mesiacom je dôležité pre postupné zaraďovanej tuhej stravy zostavenej z regionálnych potravín, hovorí docent Miloš Jeseňák z Univerzitnej nemocnice v Martine, ktorý je odborníkom na pediatriu, klinickú imunológiu a alergológiu, pričom sa odvoláva na najnovšie vedecké poznatky.

To samozrejme nevylučuje konzumáciu materského mlieka, ktoré by malo byť dieťaťu podávané v kombinácii s tuhou potravou. Takto zložený jedálniček môže dieťa ochrániť pred potravinovou alergiou v neskoršom veku.

„Niektoré potraviny musí dieťa stretnúť v prvom roku života, aby si vybudovalo rezistenciu,“ upozorňuje M. Jeseňák. Týka sa to napríklad orieškov alebo maku, ktorý je spúšťačom veľkého množstva potravinových alergií na Slovensku. Orechy je potrebné batoľaťu pomlieť alebo rozdrviť najemno v mixéri.

Iniciatíva 1000 dní nadväzuje na program Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Zapojili sa do nej poprední slovenskí odborníci z oblasti pediatrie, detskej gastroenterológie, alergológie a neonatológie. Cieľom iniciatívy je upozorniť verejnosť na dôležitosť budovania správnych stravovacích návykov v ranom veku, naštartovať zmenu správania rodičov a pozitívne tak ovplyvniť celoživotné zdravie detí na Slovensku.

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • Diskusia (5 reakcií)

Zaujímajú ťa takéto články? Pridaj sa ku Gazduj na Facebooku!