Nové veci na Gazduj denne do mailu
Nastav si automatické upozornenia na zaujímavé články.
Zasielanie newslettra môžeš kedykoľvek vypnúť.

Témy:

Odborník radí: Ako udržať bublinky sektu pod kontrolou

30.12.2015 0

Prvé sekundy nového roka sprevádzajú nielen výstrely ohňostrojov, ale aj korkových štupľov. Držiteľ titulu Trend Top somelier a rekordov v sekaní sektov Tomáš Vyšvader radí, ako „šampus“ bezpečne podávať a uchovať ho čo najdlhšie po otvorení.

Zdroj: Flickr/PRODidriks/CC

Lenka Sameková

Lenka Sameková

rola: Profi Gazda | počet sledovaní: 3 | registrácia 14.09.2012

Tak ako každému druhu vína, ani sektu neprospieva izbová teplota. Nemusíte si kvôli tomu hneď zaobstarať špeciálnu chladničku na víno alebo vínnu pivničku. Stačí, ak ho uskladníte v chladnej tmavej miestnosti bez výraznej vône či zápachu pri stálej teplote 8 až 15 stupňov Celzia.

V závislosti od odrody a farby ho T. Vyšvader odporúča servírovať v teplote od 6 do 8 stupňov Celzia. Ak dodržíte tieto zásady, nemal by vám po otvorení „vybuchnúť“.

Nesprávne zaužívaná prezývka sektu „šampus“ je odvodená od chráneného označenia „champagne“, ktoré môže byť uvedené iba na šumivých vínach z troch povolených odrôd pochádzajúcich z francúzskej oblasti Champagne. Ostatné šumivé vína týmto názvom nesmú byť označené.

Pri otváraní sektu majte rešpekt pred korkom. „Po vystrelení štartuje z hrdla fľaše rýchlosťou asi 300 kilometrov za hodinu,“ podotýka T. Vyšvader. Sabráž, otváranie fľaše šabľou, bez konzultácie a skúšky s odborníkom neriskujte a stavte radšej na osvedčenú techniku.

„Fľašu uchopte ľavou rukou za hrdlo, palcom pridržiavajte korok, povoľte drôtený košík, ktorý následne rýchlo odstráňte. Hrdlo s korkom chyťte do pláteného obrúska a palcom ľavej ruky korok istite. Pravou rukou točte spodnou časťou fľaše za stáleho pridržiavania korku v ľavej ruke. Keď už cítite, že korok štartuje von, snažte sa ho potichu vytiahnuť bez zvukových efektov, alebo ho niekde v bezpečnom priestore vytlačte palcom, no nemierte pritom na ľudí,“ pripomína T. Vyšvader.

Na pohári záleží

Na precítenie arómy a chute sektu má veľký vplyv tvar kalichu, v ktorom ho podávate.

„Mal by mať vyšší podlhovastý tvar, na vrchu môže byť jemne uzavretý. Pri kvalite skla treba voliť tenkosklené, najlepšie ručne fúkané, priehľadné a bezfarebné. Uprednostnite kalich s väčším objemom, aby malo víno priestor na otvorenie a jemným krútením ste mohli pozorovať perlenie,“ radí T. Vyšvader.

„Bublinky, ktoré vidíme pri šumení, by sa neuvoľňovali, ak by vnútro kalichu nebolo jemne narušené," dodáva.

Zátka či lyžička do hrdla?

Recept na vychutnanie si sektu v nepoškodenej kvalite po otvorení znie jednoducho – vypite ho do dna. „V chladničke vydrží po uzavretí fľaše stoperom jeden až tri dni v závislosti od kvality vína a zostávajúceho objemu,“ hovorí odborník. Stoper sa nasadzuje na hrdlo fľaše a upevňuje tak, aby nestrelil.

Trvanlivosť načatého šumivého vína možno predĺžiť aj špeciálnym tlakovým uzáverom, ktorý zoženiete v domácich potrebách. Obyčajným korkom nič nepokazíte, počítajte však s rizikom, že ho vytlačí unikajúci oxid uhličitý.

Počuli ste už o uchovávaní bubliniek striebornou lyžičkou? T. Vyšvader o ňom nehovorí ako o triku, ale ako o dlhodobej tradícii: „Zrodila sa v časoch cisárovnej Sisi, ktorá si rada dopriala pohár šampanského či sektu. V tom období neexistovali stopery. Sisi vtedy niekto poradil vkladať do úzkeho hrdla dobre vychladenej fľaše šampanského kovový predmet, ktorý sa v nej obalí chladom, čím sa zmenší veľkosť otvoru a tým pádom zabráni rýchlemu unikaniu bubliniek. Cisárovná to povzniesla na vyššiu úroveň a do fľaše vkladala striebornú lyžičku.“

Technológia udržiavania bubliniek v sekte odvtedy pokročila natoľko, že vkladanie lyžičky do fľaše sa už v súčasnosti považuje za prekonaný postup so zanedbateľným efektom.

ASSR

Tomáš VyšvaderZdroj: ASSR

Aforizmus na záver

Pitie šampanského stráca svoju dôstojnosť v momente, keď sa z neho stáva šimpanské.

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • Diskusia (0 reakcií)

Zaujímajú ťa takéto články? Pridaj sa ku Gazduj na Facebooku!

Diskusia (0 reakcií) Celá diskusia