Nové veci na Gazduj denne do mailu
Nastav si automatické upozornenia na zaujímavé články.
Zasielanie newslettra môžeš kedykoľvek vypnúť.

Iná krajina, iná Nutella: Čo sa skrýva pod rovnakou značkou

05.11.2015 13

Ak by pred vás niekto postavil tri Nutelly, ale tri úplne rovnaké Nutelly a o jednej z nich vám povedal, že je z Nemecka, ktorú by ste si vybrali?

Zdroj: Lenka Sameková

Lenka Sameková

Lenka Sameková

rola: Profi Gazda | počet sledovaní: 3 | registrácia 14.09.2012

Potraviny, ktoré dostať pod rovnakou značkou v rôznych krajinách, nemusia byť kvalitatívne totožné. Výrobcovia na to dostali požehnanie od EÚ. Produkty môžu na rôznych trhoch predávať s rozličnými prísadami a za rozdielne ceny, menej bolestivo povedané „prispôsobovať ich chuťovým preferenciám, stravovacím návykom a peňaženkám“ zákazníkov.

Iniciatívu spotrebiteľských organizácií či individuálny lobing europoslancov za nastavenie rovnakých podmienok pre všetkých spotrebiteľov Európska komisia doteraz zakaždým sfúkla zo stola. Výsledky prieskumov pritom často potvrdzujú dovoz kvalitatívne horších potravín na východný trh.

Napríklad prieskum Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe, ktorá porovnala 24 párov potravín predávaných pod rovnakou značkou v Nemecku a v Česku. Aj keď sú všetky propagované rovnako, až tretina z nich sa líšila zložením a vo viacerých prípadoch s horším výsledkom pre českého spotrebiteľa.

Hon na druhotriedne výrobky

Vybrala som sa do nemeckých, rakúskych a slovenských obchodov s cieľom urobiť obdobu českého prieskumu. Prvotným plánom bolo porovnať naraz niekoľko výrobkov. Výsledky ma však natoľko zaujali, že som sa rozhodla venovať „kúsok slávy“ každému produktu samostatne. Ako prvá mi padla za obeť čokoládová nátiekra z lieskových orieškov pod značkou Nutella.

Nutella, kalorická raňajková bomba z dielne talianskej spoločnosti Ferrero, začala písať svoju históriu už v roku 1946 pod názvom Pasta Gianduja. Pôvodne to bola tuhá hmota. Krémovitú podobu, v akej ju poznáme dnes, a názov Nutella získala o 18 rokov neskôr.

Vybrať si z nemeckej, rakúskej a slovenskej Nutelly favorita nebolo vôbec náročné. Všetky tri sa odlišovali cenou, množstvom a jedna z nich vybočovala aj zložením. Víťazný výrobok dominoval vo všetkých spomenutých kategóriách.

Nie je vôbec prekvapujúce, že 100 gramov Nutelly stojí na Slovensku viac ako dvojnásobok nemeckej ceny. Tromfli sme (prirodzene) aj Rakúšanov, ktorí nakupujú 100 gramov nátierky o 36 centov lacnejšie. Výšku ceny neovplyvňuje iba výrobca, ale aj obchodník svojou maržou a štát výškou dane z pridanej hodnoty.

Z porovnávacej tabuľky je jasné, že nákupné výjazdy Slovákov za hranice kvôli lacnejším potravinám majú veľmi racionálne dôvody.

Prehľad cien Nutelly
Krajina nákupu Objem balenia Cena s DPH Miesto nákupu Cena za 100 g (s DPH)
Nemecko 450+50 gramov 1,99 € (DPH: 7 %) Kaufland (Speyer) 0,40 €
Rakúsko 450 gramov 2,49 € (DPH: 10 %) Maximarkt (Haid) 0,55 €
Slovensko 350 gramov 3,19 € (DPH: 20 %) Tesco (Bratislava) 0,91 €
Prameň: Ceny platné k 5. 10. 2015

Lenka Sameková

Zdroj: Lenka Sameková

Výsledky testu nesplnili moje očakávania len v jednom bode. Väčšia a lacnejšia rakúska Nutella sa zložením zhodovala so slovenskou. Ak si chcete zamaškrtiť na chutnejšej verzii, musíte merať o niečo dlhšiu cestu - do Nemecka. Tam som narazila na výrobok, ktorý sa od ostatných líšil nielen zložením, ale aj farbou a konzistenciou. Nemecká Nutella bola subjektívne minimálne o stupeň tmavšia a hustejšia. 

Prehľad zloženia Nutelly
Krajina nákupu Cukor Palmový olej Lieskové oriešky v % Kakaový prášok* Sušené odtučnené mlieko v % Sušená srvátka Sójový lecitín a vanilín
Nemecko n n 13 n 7,5 - n
Rakúsko n n 13 7,4 6,6 n n
Slovensko n n 13 7,4 6,6 n n
*čiastočne odtučnený, n – nie je uvedený obsah, – nenachádza sa, resp. neuvádza sa prítomnosť zložky
Prameň: Etikety uvedených výrobkov

Podsúva nám teda výrobca kvalitatívne horší produkt ako nemeckým spotrebiteľom? Profesor Štefan Schmidt z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave to nevidí tak jednoznačne: „Z uvedených obsahov zložiek sa dá opatrne predpokladať, že výrobky nemusia byť výrazne kvalitatívne odlišné. Absencia sušenej srvátky v nemeckej Nutelle je jediný markantný rozdiel, ktorý môže favorizovať nemeckú Nutellu, nielen u zákazníkov s alergiou na mliečnu bielkovinu."

Ďalším bonusom nemeckej Nutelly je podľa profesora tmavšia farba: „Hoci nemecký výrobok neuvádza obsah odtučneného kakaového prášku, zjavne ho bude viac ako 7,4 percenta, ako je uvedené na rakúskom a slovenskom výrobku."

Lenka Sameková

Zdroj: Lenka Sameková

„Obsah lieskových orieškov je zhodný, pôjde teda o ich kvalitu. Obsahy ostatných zložiek nie sú uvedené, čo je z hľadiska názoru na kvalitu výrobku škoda, takže bude záležať od spôsobu ich technologického spracovania. Ako príklad uvediem jemnosť zomletia kakaového prášku, ďalej spôsob drvenia a mletia lieskovcov a najmä podmienky (čas, teplota, prítomnosť svetla) skladovania lieskovcovej drviny (hrozí tu oxidácia tukovej zložky). Pôvod jednotlivých zložiek bude ďalší faktor, ktorý môže ovplyvniť kvalitu výrobku," vyratúva Š. Schmidt.

Hodnotenie uzatvára jednoznačným stanoviskom: „Ako zákazník by som sa určite rozhodol pre Nutellu nemeckého pôvodu."

Čo na to výrobca?

Do tajomstva, prečo sa nemecká Nutella líši od rakúskej a slovenskej farbou a niektorými zložkami, nás Ferrero nezasvätil. „Produkt sa vyrába v niekoľkých závodoch na celom svete. Napriek tomu Ferrero garantuje, že recepty určované na centrálnej úrovni skupinovým ústredným oddelením kvality, sú porovnateľné tak z hľadiska zloženia, ako aj výrobnej technológie," ubezpečuje tlačová hovorkyňa nemeckej pobočky. 

„Na centrálnej úrovni sa robia aj chemicko-fyzikálne, mikrobiologické a senzorické testy a kvalita produktov vyrábaných vo všetkých závodoch Ferrero je neustále monitorovaná, aby bola zaručená rovnocennosť produktov," dodáva.

Výrobca zabalil do diplomatickej odpovede aj dôvod, prečo na nemeckej Nutelle utajuje množstvo kakaového prášku: „Dôvodom, prečo je kakaový prášok uvedený s percentuálnym podielom v zložení na jednom balení a na druhom nie, je lokálne odlišné predajné označenie produktu."

Neviem ako vám, ale mne pod tým nemeckým označením aj tak chutí najviac!

Doplňujúci postreh: Počas finalizovania článku som mala možnosť porovnať aj zloženie Nutelly z Talianska. Je navlas rovnaká ako rakúska a slovenská a dokonca porovnateľná s cenou, za ktorú sa u nás predáva.

Zloženie nemeckej Nutelly

Zdroj: Zloženie nemeckej Nutelly

Zloženie rakúskej Nutelly

Zdroj: Zloženie rakúskej Nutelly

Zloženie slovenskej Nutelly

Zdroj: Zloženie slovenskej Nutelly

Vedeli ste, že...

  • Výrobcu orieškovej nátierky si v roku 2011 podali nemecké spotrebiteľské združenia kvôli zavádzajúcemu označeniu. Nutella podľa nich mohla u spotrebiteľov vyvolávať dojem, že obsahovala málo tuku a veľa vitamínov. Nemecký súd im dal za pravdu a Ferreru nariadil etiketu upraviť.
  • Nutella bola isté obdobie obdobie tŕňom v oku organizácie Greenpeace, ktorá výrobcovi vyčítala používanie palmového oleja. Rozširovaním plantáží olejových paliem dochádza k devastácii tropických dažďových pralesov, čo má za následok eróziu pôdy, zvýšenú produkciu skleníkových plynov a úhyn chránených druhov živočíchov. Na bojkot konzumácie Nutelly vyzvala tento rok francúzska ministerka životného prostredia Ségolène Royalová. Ekologická organizácia sa však prekvapivo postavila na stranu spoločnosti Ferrero a vyhlásila, že schvaľuje spôsob akým výrobca získava palmový olej. Bojkot jedenia Nutelly podľa nej nevyrieši problémy súvisiace so získavaním palmového oleja.

Viac o téme predaja potravín s rozdielnym zložením sa dočítate v týždenníku TREND.

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • Diskusia (13 reakcií)

Zaujímajú ťa takéto články? Pridaj sa ku Gazduj na Facebooku!