Kde majú jogurty po 9 centov? Doma na radiátore

12.01.2016 7

Radiátor dokáže omnoho viac ako len vykurovať byt. Napríklad premeniť sa na jogurtovač. Vôbec to nie je zložité, ide o jeden z najjednoduchších spôsobov prípravy a konzervácie potravín, aké poznám.

Jozef Šebest

Jozef Šebest

rola: Profi Gazda | počet sledovaní: 5 | registrácia 26.11.2014

Teória na začiatok

Jogurt je výrobok, ktorý vzniká fermentáciou mlieka. Mikroskopické „zvieratká” premieňajú mliečny cukor (laktózu) na glukózu, galaktózu a tie potom na kyselinu mliečnu.

Podľa legislatívy musí jogurt z obchodu obsahovať živú jogurtovú kultúru - 10 miliónov kusov živých „zvieratiek” na gram na konci trvanlivosti (konečne viem, čím sa v skutočnosti zaoberajú kontrolóri obchodnej inšpekcie). Čiže, jogurt nesmie byť po fermentácii tepelne upravený. Inak to nie je jogurt, ale jogurtové „niečo”.

Pre domáceho jogurtovača je to výhoda. V obchode si kúpiš živú kultúru, ktorú potom doma rozmnožíš. Konšpirátori so spomienkovým optimizmom zvyknú strašiť teóriou o chemickom pôvode dlhovekosti jogurtu približne slovami „za našich mladých čias bol jogurt po troch dňoch pokazený - bisťu a to boli iné jogurty - a dnes vydrží aj mesiac”.

Bezkonšpiračné a bezchemické vysvetlenie je jednoduché. Ak niekto navštívil socialistickú potravinovú výrobňu, zvyčajne jej produkty už nikdy do úst nezobral. Kazenie sa jogurtov v krátkom čase totiž nespôsobujú jogurtové kultúry, ale nedostatočná hygiena pri procese výroby a kontaminácia jogurtu kvasinkami, plesňami a podobnými chuťovkami, ktoré sú podľa niektorých dobrých duší znakom skutočného a pravého jogurtu. Želám im dobrú chuť.

Ako zvládnuť doma prípravu jogurtu v domácich podmienkach a plne hygienicky?

Jozef Šebest

Veľkovýroba. Štyri litre teplého mlieka a tri jogurty.Zdroj: Jozef Šebest

Pomôcky

Na prípravu jogurtu na radiátore potrebuješ okrem vyhriateho radiátora hrniec s pokrievkou, lyžicu a mliekárenský teplomer. Ten však nie je nevyhnutný.

Drevenú varešku radšej nepoužívaj. Do dostatočnej hygienickej čistoty sa ľahšie umyje nerezová lyžica či naberačka ako romantická drevená vareška. Tým ale nehovorím, že sa to nedá. Len to neodporúčam.

Suroviny

Ak nemáš predsudky voči plnotučným potravinám, zožeň si skutočné kravské mlieko. Dá sa zohnať za 55 centov za liter aj lacnejšie, prípadne za 1 euro za liter. To je už cena za zafľaškované pasterizovené mliečko aj s dovozom pred dvere.

Ako kultúru odporúčam akýkoľvek plnotučný jogurt. Stačí aj privátna značka za 29 centov (120 gramové balenie). Jeden jogurt ti vystačí na liter mlieka.

Ako na to

Mlieko priamo od kravy najskôr pasterizuj. Ak si bol niekedy v naozajstnej maštali, určite vieš prečo. Ako na to? Mlieko nechaj za občasného premiešania zohriať na 80 stupňov Celzia. Ak nemáš teplomer, teplotu odhadni. Na okraji mlieka by sa mala tvoriť tenučká „retiazka” bielej peny. Keď ju zbadáš, vypínaj horák pod mliekom!

Potom nechaj mlieko vychladnúť. Keď bude mať 40 stupňov, nalej do neho jogurt a dobre celú zmes rozmiešaj.

Bez teplomera 40 stupňov odhadneš asi tak, že hrniec by mal byť príjemne teplý, ale nie horúci. Také to príjemné teplo, keď nemusíš skladať ruku z hrnca… Ako to exaktnejšie vysvetliť? No, použi aspoň na prvý pokus ten teplomer…

Potom polož zakrytý hrniec na radiátor.

O tri hodiny by mala byť kultúra dostatočne rozmnožená. Ak je na radiátore chladnejšie, môže proces trvať dlhšie. Ak nie je jogurt hustý ani po 8 hodinách, niečo nie je v poriadku.

Jozef Šebest

Po troch hodinách je jogurt hotový. Stojí v ňom lyžica. Doslova.Zdroj: Jozef Šebest

Náklady na výrobu domáceho jogurtu
(prepočet pri použití 1 l mlieka, z ktorého bude približne 1100 g jogurtu)
Jogurt 120 g, lacná privátna značka 0,29
Čerstvé kravské mlieko 0,55
Spolu 0,84
Prepočet na jedno 120 g balenie jogurtu 0,09
Prameň: maloobchodné ceny a prepočet autora

Pri prepočítaní na hmotnosť čerstvého mlieka s hustotou 1015 g/l vychádza cena jedného spotrebiteľského balenia jogurtu približne na 9 centov.

Ak budeš tak ako ja robiť s viacerými litrami mlieka naraz, pomer litrov mlieka a použitých jogurtov nemusí byť 1:1. Pri štyroch litroch mlieka a troch baleniach jogurtu už cena finálneho produktu vychádza na 7 centov za typické spotrebiteľské balenie. Cenu energie spotrebovanej na zahriatie mlieka zanedbávam.

Teplomer na mlieko sa dá kúpiť približne za 10 eur, domáce jogurtovače od 10 eur vyššie. Osobne však nie som zástancom jednoúčelových kuchynských spotrebičov (jogurtovač, hotdogovač, atď).

Tipy na záver

  • Hotový jogurt môžeš rozdeliť do menších obalov, napr. sklenených pohárikov (a podľa chuti rovno pridať napr. džem). Alebo naberať každé ráno rovno z hrnca. V chladničke vydrží dlho. Mesiac určite.
  • Na pasterizáciu mleka pred prípravou jogurtu by ti stačilo aj 72 stupňov, ale istota je istota. Určite však mlieko nemusíš prevárať.
  • Jogurtovaciu nádobu na radiátore môžeš ešte dodatočne zhora zakryť hrubým uterákom, prípadne inou vhodnou pokrývkou.
  • Alternatívny postup odporúča namiesto radiátora zohriate mlieko zakryť perinou či spacákom. Izolácia je to dostatočná, aby udržala potrebnú teplotu zmesi.
  • Originál domáci jogurt má mierne „slizovitú” konzistenciu. Ak chceš, aby bol trochu „našľahanejší”, pridaj do základného mlieka trošku sušeného mlieka.
  • „Bio”, „z dvora” a „obyčajné” jogurty by mali byť rovnocenné čo sa týka obsahu živých jogurtových kultúr.
  • Jogurt je vhodný aj pre osoby so slabšou formou intoleranciou laktózy. O rozloženie lakózy sa totiž postarajú jogurtové mikroorganizmy.
  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • Diskusia (7 reakcií)

Zaujímajú ťa takéto články? Pridaj sa ku Gazduj na Facebooku!