Nové veci na Gazduj denne do mailu
Nastav si automatické upozornenia na zaujímavé články.
Zasielanie newslettra môžeš kedykoľvek vypnúť.

4 populárne produkty vyzlečené donaha. Dáte si ich aj zajtra?

08.03.2016 1

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko cukru či tuku reálne obsahujú produkty, ktoré nám výrobcovia podsúvajú ako desiatu pre deti alebo raňajkovú nátierku? Prierezové znázornenie zloženia populárnych značkových produktov valcuje sociálne siete.

Zdroj: Verbraucherzentrale Hamburg

Lenka Sameková

Lenka Sameková

rola: Profi Gazda | počet sledovaní: 3 | registrácia 14.09.2012

Zložky na etiketách potravín len málokto prepočítava na kocky cukru, poháre oleja či čajové lyžičky mlieka. Nie je to vôbec prekvapujúce, pretože už len vyčítať z obalu hmotnosť jednotlivých ingrediencií si niekedy žiada heroický výkon.

Nemecké spotrebiteľské združenie Hamburg (Verbraucherzentrale Hamburg) vytvorilo „prierez“ zloženia štyroch produktov navrstvením ich ingrediencií v približne takých množstvách, v akých sú obsiahnuté vo výrobkoch. Nie náhodou ide o potraviny, ktorým spotrebiteľské a ekologické organizácie už v minulosti niekoľkokrát „naložili“. Odstrašujúce fotografie si s veľkým úspechom razia cestu sociálnymi sieťami.

Raňajková cukrová bomba

Viete, ako sa dá zhltnúť na posedenie 60 a 70 kociek cukru? Stačí vyjesť celý 450-gramový pohár Nutelly. Nátierka, ktorú výrobca odporúča konzumovať na raňajky, je cukrom doslova nadopovaná. Nie je to však až také prekvapujúce, keďže na etikete figuruje v zložení hneď na prvom mieste.

Verbraucherzentrale Hamburg

Zdroj: Verbraucherzentrale Hamburg

Oveľa zaujímavejšia je ingrediencia s druhým najväčším podielom v zložení, a to kontroverzný palmový olej, ktorý tvorí zhruba 100 gramov obsahu nátierky. Používanie palmového oleja bojkotujú ekologické organizácie. Výrobca Nutelly, koncern Ferrero, kvôli nemu čelil v minulosti ostrej kritike organizácie Greenpeace a aj francúzskej ministerky životného prostredia Ségolène Royalovej, ktorá vyzvala Francúzov nátierku nekupovať.

Honba za palmovým olejom

Výsadba plantáží palmy olejovej vydláždila v posledných desaťročiach 15 miliónov hektárov dažďových pralesov v Indonézii. Rastúci dopyt po tejto surovine neveští prírode nič dobré. Palmový olej má široké využitie nielen v potravinárskom, ale aj kozmetickom priemysle (napríklad v krémoch, zubných pastách či mydlách). Na etiketách ho nájdete aj pod označeniami Sodium Lauryl Sulfoacetate alebo Cetyl Palmitate.

Veľké potravinárske a kozmetické koncerny, vrátane Ferrera, sa pod tlakom ekologických organizácií verejne zaviazali k politike nulového odlesňovania, ktorá má prispieť k udržateľnosti ťažby palmového oleja. Nedávny prieskum organizácie Greenpeace nasvedčuje tomu, že princípy, ku ktorým sa hlásia, sú vo väčšine spoločností iba zástierkou. Okrem Ferrera a Nestlé žiadna zo spoločností nedokázala preukázať, že dodávatelia, od ktorých odoberajú palmový olej, dodržiavajú zásady ochrany lesa.

Spotreba palmového oleja však nie je škodlivá iba pre prírodu a živočíchy, ale aj človeka. Magazín Wiso nemeckej stanice ZDF v rámci testu orieškovo-nugátových krémov odhalil v produktoch s obsahom palmového oleja estery mastných kyselín. Ide o nebezpečné látky, ktoré vznikajú pri priemyselnom zahrievaní oleja. Okrem toho, že škodia obličkám, pečeni a semenníkom, sú považované za karcinogénne.

Okrem cukru a palmového oleja figuruje v zložení Nutelly kakaový prášok a lieskové oriešky, aj keď v neporovnateľne menších množstvách. V zložení nájdete aj zanedbateľný podiel sušeného odtučneného mlieka. Podotýkame, že v zložení nemeckej Nutelly.

Čo však obrázok spotrebiteľského združenia neilustruje, sú dve objemovo zanedbateľné, ale zato zaujímavé ingrediencie: emulgátor - sójový lecitín a umelá vanilková aróma, s ktorými Ferrero umelo vylepšuje chuť Nutelly.

Pomarančová voda z vodovodu

Obal ovocného nápoja Capri-Sonne pokrytý obrázkami čerstvých pomarančov môže navodzovať predstavu čistého pomarančového džúsu. Pri pohľade na prierez jeho zložkami z tejto predstavy rýchlo vytriezvete. Podstatnú časť Capri-Sonne totiž tvorí obyčajná voda a asi 6 až 7 kociek cukru. Pomarančovú chuť dodáva nápoju zhruba jedna polievková lyžica pomarančovej šťavy a o trochu menej citrónovej šťavy a arómy.

Verbraucherzentrale Hamburg

Zdroj: Verbraucherzentrale Hamburg

Výrobca Capri-Sonne, spoločnosť Wild, má na konte Zlatý veterník - nelichotivé ocenenie od neziskovej organizácie Foodwatch kvôli agresívnemu športovému a školskému marketingu, ktorým oslovoval deti.

Vyslúžil si ho aj kvôli sloganu „100 % natürlich”, v preklade „100-percentne prirodzený/prírodný“, ktorý u spotrebiteľov mohol vyvolávať dojem 100-percentného obsahu ovocnej zložky. Podľa slov výrobcu mal slogan vyjadrovať „princíp prirodzenosti“.

Tučná desiata pre deti

Zo 60 percent sa skladajú z tuku a cukru a sú nezdravšie ako rez čokoládovo-šľahačkovej torty. Ak sa pozriete na zloženie mliečnych rezov od spoločnosti Ferrero, ťažko pochopíte, ako si výrobca trúfol propagovať ich ako desiatu pre deti.

Verbraucherzentrale Hamburg

Zdroj: Verbraucherzentrale Hamburg

Mliečna zložka v nich nepokrýva ani tretinu obsahu. V zložení figurujú tuky na čele s palmovým olejom a cukor. Zvyšok dopĺňa med, umelé prísady, ochucovadlá, múka, sušené mlieko a ďalšie zložky.

Aj mliečne rezy od Ferrera sú nositeľom ocenenia od organizácie Foodwatch kvôli sloganu „ľahká desiata“, ktorý spoločnosť neskôr upravila. Produkt v súčasnosti propaguje ako desiatu, na ktorej si v reklamách pochutnávajú deti.

Cereálie pre cukroholikov

Cukor dominuje aj vo výrobkoch, v ktorých by ste ho hľadali najmenej. Jogurtovými Fitness cereáliami od Nestlé, ktoré sprevádzajú reklamy orientované na štíhlu líniu alebo zdravé stravovanie, si môžete s pokojným svedomím napríklad osladiť mlieko.

Verbraucherzentrale Hamburg

Zdroj: Verbraucherzentrale Hamburg

Aj napriek tomu, že v nich výrobca minulý rok znížil obsah cukru o 30 percent, na čo upozorňuje označením „Nová receptúra“, sladiace prísady ako cukor, sirup z invertného cukru, glukózový sirup a sladové výťažky z jačmeňa tvoria stále veľkú časť zloženia. Len cukrom by ste naplnili polovicu pohára. V takomto objeme pridal výrobca do cereálií aj bielu a celozrnnú múku.

V jogurtových cereáliách Fitness nájdete paradoxne iba stopy po jogurtovom prášku. Palmový olej, ktorý cereálne produkty bežne neobsahujú, sa nevyhol ani tomuto produktu. Obsah balenia je okrem toho z veľkej časti naplnený vzduchom.

Organizácia Foodwatch v minulosti naliehala na výrobcov cereálií vrátane Nestlé, aby obsah zložiek uvádzali na etiketách takzvaným semafórovým systémom. Ten spočíva v označení tukov, nasýtených tukov, cukrov a soli zelenou, oranžovou alebo červenou farbou v závislosti od toho, v akých množstvách sa jednotlivé zložky v obsahu nachádzajú. Semafórový systém by spotrebiteľom uľahčil čítanie etikety a odbremenil ho od krkolomného prepočítavania hmotnosti ingrediencií. Doteraz sa k takému označovaniu takmer žiadny výrobca cereálií neprihlásil.

Foodwatch

Ilustračná ukážka semafórového označeniaZdroj: Foodwatch

Ako z etikety vyčítať množstvo zložky

Ak za zložkou nasleduje v zátvorke percentuálny podiel, množstvo si dokážete odvodiť z celkovej hmotnosti produktu. V prípade, že takýto údaj za zložkou nie je uvedený, prichádza na rad nutričná tabuľka, ktorú výrobcovia v súčasnosti označujú na produktoch dobrovoľne. Z nej napríklad vyčítate, koľko cukru použil výrobca na 100 gramov výrobku.

Kategóriou zložiek, na ktorú vám nebude stačiť ani nutričná tabuľka sú tuky. Z množstva tukov uvedeného v nutričnej tabuľke sa napríklad nedá presne vyčítať, aké množstvo palmového oleja výrobca zamiešal do výrobku. Tento údaj totiž odzrkadľuje celkové množstvo tukov v zložení, teda ak výrobok obsahuje aj sušené plnotučné mlieko a kakaový prášok, v ktorých sa tuky tiež prirodzene vyskytujú, množstvo použitého palmového oleja sa dá odvodiť iba odhadom.

Vo všeobecnosti platí, že ingrediencia, ktorá je v zložení uvedená na prvom mieste, má v obsahu produktu najväčšie zastúpenie.

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • Diskusia (1 reakcia)

Zaujímajú ťa takéto články? Pridaj sa ku Gazduj na Facebooku!